Colț de liniște la Cetatea Colț
În județul Hunedoara, în Țara Hațegului se găsește Cetatea Colț, loc de inspirație pentru mari scriitori ai lumii. Jules Verne prezintă în opera sa ”Castelul din Carpați”, acest loc unde liniștea și priveliștea taie respirația oricui poposește pe aceste meleaguri.
Cetatea Colț care datează din anul 1359, este principala mândrie a Văii Râușorului pe care o domină exact deasupra mănăstirii Colț Suseni. În zilele senine, silueta cetății se distinge de la mare distanță din mijlocul Depresiunii Hațegului.
Nume mari ale istoriei românești și-au avut cnezatele în acest loc binecuvântat.
”Țara Hațegului se mândrește cu o sumedenie de obiective turistice. Printre ele, se află cetățile medievale și bisericile de piatră (sau de zid, așa cum le numesc localnicii). Astăzi vă prezentăm Cetatea și Biserica Mănăstirii Colț, ambele legate de numele familiei nobiliare Kendeffy (Cândea). Și de presupunerea că Cetatea Colț ar fi fost sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru „Castelul din Carpați”. Din dealul Cetății Colț aveți o priveliște minunată asupra Văii Râușorului”, spun cei din Țara Hațegului.
La centrul de informare turistică din comuna Râu de Mori turiștii pot primi informații prețioase despre acest castel. Există povești care au fost așternute pe file de Jules Verne.
Punctul cel mai atractiv al ei, turnul locuință stă și acum pe pintenul semeț de piatră de la care îi provine numele de Colț. Ctitorită de către Cneazul Cândea, botezat ulterior, după trecerea sa la religia catolică, Kendeffy, încă din timpul secolului al XIV-lea, Cetatea Colț este una destul de căutată de turiști.
Colaborator