Cod Galben și Portocaliu, de instabilitate atmosferică, în județul Hunedoara

Meteorologii au transmis o „Avertizare meteorologică COD PORTOCALIU” pentru sudul județului Hunedoara și pentru alte regiuni din sud-vest-ul țării, cu următoarele caracteristici:

Interval de valabilitate: 29 august, ora 16 – 29 august, ora 21
Fenomene vizate:
 instabilitate atmosferică accentuată
Zonă afectată: partea de sud a județului Hunedoara – conform hărții

 

În acest interval de timp vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.

 

Pentru celelalte zone din județul Hunedoara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie va fi în vigoare, în această după amiază și seară, o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN.

Interval de valabilitate: 29 august, ora 16 – 29 august, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform hărții

 

În intervalul menționat, vremea va deveni treptat instabilă. Vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 35 l/mp.

Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Hunedoara recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia.

Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

Dacă se află în autovehicul, trebuie să se îndepărteze, pe cât posibil, de zona în care vântul suflă cu putere, să rămână în interiorul acestuia şi să poarte centura de siguranţă.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *