Clădiri pentru care nu s-a plătit impozit niciodată

INSEMEX Petroșani și Primăria Petroșani prin Serviciul de Impozite și Taxe Locale au ajuns în instanță. Divergențele fiscale dintre cele două părți încep în anul 2016. Atunci, cei de la Serviciul de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au emis un act administrativ prin care executau silit INCD INSEMEX. Cei de la Serviciul de Taxe și Impozite Locale au identificat mai multe clădiri pe care cei de la INSEMEX nu le-au declarat, astfel că pentru acestea nu a fost plătit impozitul aferent. Valoarea impozitului restant a fost calculată la un milion de lei. Funcționarii Serviciului de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au calculat impozit și penalități pentru câteva clădiri aparținând INSEMEX. Este vorba de stația amestec etalon, stația îmbuteliere O2 și aer comprimat, sala de conferințe în aer liber. În acest sens au fost stabilite următoarele debite:

  • 448.320,72 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – STAȚIE AMESTEC ETALON;
  • 545.692,56 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – STAȚIE ÎMBUTELIERE 02 ȘI AER COMPRIMAT;
  • 3.693,36 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – SALĂ DE CONFERINȚE ÎN AER LIBER.

INSEMEX a câștigat la instanța de fond

INSEMEX Petroșani a câștigat la instanța de fond, însă soluțiaTribunalului Hunedoara a fost casată de Curtea de Apel Alba Iulia, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare. În joc sunt sume de bani de ordinul milioanelor de lei.

“Potrivit legislației în vigoare (Codul fiscal – Legea 571/2003), pentru perioada de calcul a debitului, diferențelor și a majorărilor, INCD INSEMEX nu datorează impozit pe clădiri, inclusiv pe clădirile mai sus arătate (excepție Stație amestec etalon unde au fost desfășurate activități economice), acestea fiind clădiri în care nu se desfășoară activități  economice”, arată motivarea instanței, portivit rolii.ro. 

Cei de la INSEMEX au invocat reglementările legale în vigoare, arătând că pentru clădirile respective nu se percepe impozit. Pe de altă parte, reprezentanții Serviciului de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au invocat alte legi.

Reprezentanții INSEMEX Petroșani au solicitat instanței anularea proceselor verbale și a deciziilor de impunere.  Oficialii INSEMEX au solicitat și suspendarea executării silite. Pe suma de un milion de lei s-a pus executarea silită.

“Referitor la suspendarea executării actelor administrativ financiare atacate, până la pronunțarea unei hotărâri definitive în cauza de față, arătăm că măsura suspendării executării silite se impune, având în vedere suma foarte mare prevăzută în decizia de impunere (10 miliarde lei vechi), incertitudinea care există în ce privește întinderea acesteia în raport de atitudinea culpabilă a pârâtei în ceea ce privește aplicarea dispozițiilor legale privind scutirile de la plata impozitelor pe clădiri și nu în ultimul rând în ceea ce privește iminența producerii unui prejudiciu pentru institut ca urmare a indisponibilizării acestor sume”, au mai arătat oficialii de la INSEMEX, potrivit rolii.ro.

Municipiul Petroșani a făcut recurs la decizia Tribunalului Hunedoara. Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis recursul celor de la primărie, a casat sentința de la Tribunalul Hunedoara și au trimis dosarul spre rejudecare.

Potrivit Curții de Apel Alba, una din cauzele pentru care dosarul a fost trimis spre rejudecare este faptul că “instanța de fond și-a însușit susținerile reclamantei fara a verifica  ce dispoziții de procedură fiscală au fost avute in vedere la stabilirea obligativității achitarii impozitului pe clădiri de către reclamanta”.

“De asemenea prima instanță nu a verificat dacă în clădirile STAȚIE AMESTEC ETALON; STAȚIE ÎMBUTELIERE 02 și AER COMPRIMAT; SALĂ DE CONFERINȚE ÎN AER LIBER pentru care s-a stabilit obligativitatea achitării impozitului, reclamanta intimată desfașoară activități economice. Curtea constatată că din considerentele hotărârii nu rezultă că au fost analizate susținerile pârâtei în legătură cu legea de procedura fiscală care a fost avută în vedere la emiterea actelor contestate și nici nu s-a stabilit destinația concretă a clădirilor”, mai arată motivarea instanței.

Dosarul în care se va rejudeca litigiul dintre cele două părți a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *