Cizmărițele

”Când dau mâna cu cineva, nasc reacţii! Am o palmă foarte aspră”

Degeaba căutaţi un cizmar la Deva. Nu veţi găsi decât “cizmăriţe”. Fostele muncitoare de pe liniile de fabricaţie ale încălţămintei aflate în proprietatea cooperaţiei, au luat locul, la reparat,  cizmarilor bărbaţi care între timp s-au retras din activitate. Este şi cazul Mihaelei Popescu şi Mona Pintea. În micul atelier de cizmărie, cele două femei “jonglează” cu o dexteritate “masculină” cu freza, cuiele şi ciocanul de cizmărie. Chiar și acum, în prag de Crăciun, cele două cizmărițe sunt la posturi reparând pe ultima sută de metri cizme,  pantofi,  poșete.

Încălțămintea nu e încă un consumabil la hunedoreni

Deşi există credința că încălţămintea a ajuns un fel de consumabil vestimentar, lucrurile nu stau chiar așa. Fie că au valoare sentimentală, fie că modelul purtat este de neegalat, mulți hunedoreni preferă să-și repare vechile încălțări gândindu-se de două ori înainte de a-şi lua o pereche nouă de pantofi. Mai la-ndemână sunt acum vechile soluţii în care cizmarul are ultimul cuvânt. “Chiar dacă numărul comenzilor este puțin mai mic decât în anii trecuți, avem încă mult de lucru.  Clienţii vin să-şi repare cizmele şi pantofii și avem grijă să plece întotdeauna mulțumiți. Îmi place să cred că am ajuns destul de cunoscute în zonă prin modul în care lucrăm”, spune Mihaela Popescu.

Mai ieftin decât la second-hand

Concură la asta şi politica de tarifare pe care o are mica cizmărie care poate efectua 34 de operaţiuni specifice. Cea mai scumpă costă până la 70 de lei şi constă în înlocuirea completă a tălpii pentru un pantof bărbătesc. “O astfel de comandă este extrem de rară. Majoritatea clienţilor noştri plătesc pentru reparaţii, flecuri, cusături, maxim 30-40  lei.  Ne adaptăm prețurile astfel încât să rămânem competitive față de prețul încălţămintei de pe piața second-hand”, spune Mona Pintea.

Palma ca și carte de vizită

Cum s-au adaptat cele două femei la o meserie bărbătească? “Foarte bine. Câteodată însă, când dau mâna cu cineva, nasc reacţii prin faptul că am o palmă foarte aspră”, spune Mihaela Popescu.

 

Adrian SĂLĂGEAN

2 comentarii la „Cizmărițele

    • 21 iunie 2022 la 12:40
      Permalink

      Adresa de la atelierul doamnelor cizmărie este strada Kogălniceanu atelierul fiind în piața de la biserica baptista din Gojdu.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *