Ciroza alcoolică afectează zeci de hunedoreni
Zeci de hunedoreni au fost diagnosticați numai anul trecut cu ciroză alcoolică.Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog județul Hunedoara, desfășoară pe toată perioada lunii iunie 2023 campania de informare-educare-conștientizare ,,Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”– Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a informa populația generală și în special tinerii și adolescenții despre efectele consumului de alcool, pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și la stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de consumul de alcool.
În contextul scăderii consumului de alcool în aproape toate țările europene, este esențial ca și în România tinerii să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate, astfel încât să reducă consumul de alcool până la limita în care să poată rămâne în siguranță și sănătoși.
Consumul de alcool este a treia cauză de boală și deces prematur pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Potrivit DSP Hunedoara, în anul 2022, un număr de 296 de persoane au ajuns să fie internate din cauza consumului excesiv de alcool. Internări au fost făcute și la Spitalul de Psihiatrie Zam.
Tot în anul 2022, s-au înregistrat 48 de noi cazuri de boală alcoolică a ficatului.
În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool, iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv. În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani.
Monika BACIU