Cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului tehnic preuniversitar şi universitar devin deductibile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care aduce modificări Codului fiscal şi prin care este extinsă deductibilitatea cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurare învăţământului tehnic preuniversitar şi universitar. De asemenea, actul normativ reglementează neimpozitarea veniturilor primite de elevi şi studenţi pe parcursul învăţământului dual preuniversitar şi universitar.

Legea are „ca obiect de reglementare extinderea deductibilităţii cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurare învăţământului tehnic preuniversitar şi universitar; neimpozitarea veniturilor primite de elevi/studenţi pe parcursul învăţământului dual preuniversitar/universitar; deducerea cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului dual preuniversitar şi universitar, în cazul determinării venitului net anual în sistem real; neimpozitarea sumelor plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor”.

Cheltuielile cu deductibilitate minimală sunt cele „pentru funcţionarea corespunzătoare a unor unităţi aflate în administrarea contribuabililor, precum: şcoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti şi altele asemenea”, potrivit legii promulgate de şeful statului.

De asemenea, la categoria alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern sunt introduse:

„- cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de educaţie timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie aflate în unităţi care oferă servicii de educaţie timpurie, conform legislaţiei în vigoare;

– contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoare adăugată datorată sau din accizele datorate”.

Conform actului normativ, sunt scutite de impozit „bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul învăţământului profesional şi tehnic şi elevii/studenţii pe parcursul învăţământului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale”.

Pe 25 martie 2019, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, şi decizional de către Camera Deputaţilor pe 18 octombrie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *