Ceva merge totuși bine în România! RABLA, dle!

Nu știu cine a avut ideea denumirii acestui tip de programe, dar a nimerit-o. Pentru neamul mecanicilor ad-hoc de Dacii 1300 la margine de șosea și a depanatorilor empirici de televizoare cu lămpi (PL500 făcea ravagii!) RABLA este marca cea mai apropiată de sensibilitatea colectivă atunci când ne gândim la înnoire. Pentru că sărăcia i-a obligat să cârpească și să tragă decenii de ramolismente tehnologice (celebra mașină de spălat Alba Lux a intrat deja în folclor!), majoritatea românilor înlocuiesc de regulă o rablă antediluviană când cumpără ceva nou, fie automobil, mașină de spălat, sau frigider. Poate la asta s-au gândit acum 15 ani cei care au lansat Programul Rabla pentru mașini.

RABLA, specii noi

La finele anului trecut însă autoritățile au creat o nouă specie de program RABLA destinat de astă dată înlocuirii aparaturii domestice electrofage de prin casele românilor. A fost rupere! Lansat înainte de Sărbători, prin program s-a cofinanțat deja achiziția a 12.577 de mașini de spălat rufe, 9678 de frigidere și 2402 de aparate de aer condiționat.

Ce finanțează programul RABLA pe electrocasnice?

Finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, obligatoriu cu eficiență energetică de clasă A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat. Valoarea voucherelor, așa cum a fost anunțată de Ministerul Mediului, este următoarea:

TIP ELECTROCASNIC CONDIȚIE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ SUMA DECONTATĂ [LEI]
Mașină de spălat A++ 200
Mașină de spălat A+++ 300
Frigider A++ 300
Frigider A+++ 400
Aparat aer condiționat A++/A+++ 300

Important de menționat este că voucherele pot fi cumulate şi că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi.

Cine și cum  poate obține un voucher?

Cetățean român peste 18 ani, fără datorii la stat,  posesor al unei conexiuni Internet și al unor rable corespondente ( mașină de spălat, frigider, aparat aer condiționat).  Prin aplicația online aflată pe site-ul Administrației Fondului de Mediu trebuie introduse anumite informații: datele de identificare; adresa de domiciliu; adresa de e-mail și număr de telefon mobil valide, dacă acestea există; declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată la bugetul  de stat și bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii; acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate; tipul de aparat care se va cumpăra şi eficiența energetică a acestuia (A+++/A++); o declarație pe propria răspundere că solicitantul se obligă să predea electrocasnicul eligibil vechi echivalent celui pe care vrea să-l cumpere (pe principiul: un frigider uzat pentru un frigider nou de clasa A++/A+++).

Cine va introduce toate aceste informații va primi la final o confirmare de înscriere, dar asta nu va reprezenta aprobarea în program. Listele cu persoanele aprobate în program vor fi publicate apoi de AFM.

De la momentul emiterii, voucherele sunt valabile 15 zile – așadar, persoanele aprobate vor trebui să se ducă la cumpărături și să valorifice voucherul la cumpărarea tipului de produs pentru care l-au primit, în magazinele înscrise în program sau din magazinele online.

Românii care au primit aprobare pentru finanțare vor semna la magazin contractul de finanțare și alte câteva documente, puse la dispoziție de comerciant (care va verifica oricum înainte dacă respectivul cumpărător chiar a primit aprobare).

Cum dau rabla la schimb?

Esența programului ține de ducerea la schimb a unui electrocasnic vechi (frigider, mașină de spălat sau aparat de aer condiționat). Cum anume se va face schimbul, respectiv dacă, fiind vorba de electrocasnice destul de mari, ridicarea vechilor aparate se va face gratuit, dacă vor trebui duse de cumpărător la magazin înainte sau se vor ridica apoi, când comerciantul livrează bunul cumpărat acasă – acestea sunt chestiuni neacoperite în ghidul programului. Consultarea site-urilor unor magazine online dă însă unele lămuriri. De exemplu, în cazul Emag și Flanco, curierul care vă aduce electrocasnicul nou va prelua rabla.

Lista firmelor agreate în acest proiect o puteti consulta AICI.

Pentru a ști cum se procedează cu predarea echipamentului vechi consultați site-ul comerciantului de unde doriți să cumpărați.

Despre bugetul programului

Bugetul alocat programului RABLA pentru electrocasnice este de 20 de milioane de lei. S-au epuizat până acum din acest buget 7,5 milioane de lei.

Stați la pândă! Programul se reia după aprobarea bugetului

MOMENTAN PROGRAMUL ESTE STOPAT. Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat însă că programul „Rabla pentru electrocasnice”, se va relua în 2019, însă numai  după ce se va aproba bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Și cumva ca o scuză că nu există încă acest buget, autoritățile au anunțat că programul va fi extins în acest an în ideea că vor putea fi solicitate vouchere și pentru televizoare.

Prin urmare, reluarea programului se poate face oricând. Stați la pândă.

Relații suplimentare despre acest program se pot obține din acest GHID.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *