Cerere în căsătorie la raliu
Un pilot din Cluj şi-a cerut prietena de soţie chiar în timpul competiţiei „Cupa Hunedoara – Hăşdat 2017”. În timp ce organizatorii opreau cursa, tânărul a coborât în fugă din bolid, a îngenuncheat şi, în aplauzele spectatorilor, i-a strecurat inelul pe deget.
Moment inedit la concursul de viteză pe traseu montan (VTM) de la Hunedoara. În timpul manşelor de recunoaştere, când maşina pilotului clujan se apropia de linia de start, directorul competiţiei a uimit asistenţa când a strigat: „Stop cursă! Stop!”. Pilotul Bogdan Cornea a sărit de la volan, s-a îndreptat hotărât către prietena sa Alexandra şi a cerut-o de soţie. Când a îngenuncheat, zeci de oameni au îngenunchiat şi au început să strige: „Pup-o! Casă de piatră să aveţi!”
Bogdan Cornea este din Cluj. Are 23 de ani, dar practică sporturile cu motor de 19 ani. Trăieşte în lumea competiţiilor, iar Alexandra îl însoţeşte peste tot, aşa că s-a decis să o ceară de soţie la Hunedoara, la o etapă din campionatul de viteză pe traseu montan.
„Ceea ce fac eu este un stil de viaţă aşa că, de când începe sezonul competiţional, din martie şi până în octombrie, suntem tot la concursuri şi într-un fel era cel mai potrivit să o cer în timpul unei curse. Acum luăm startul împreună în cursa vieţii”, spune Bogdan Cornea. Tânărul a complotat cu directorul de concurs pentru ca totul să fie o suprinză.
Seletye David a oprit competiţia între manşele de antrenament: „Săptămâna trecută m-a sunat unul dintre concurenţi şi m-a întrebat dacă este posibil să pregătim o surpriză pentru logodnica lui. Aşa că în manşele de recunoaştere a fost oprit concursul, l-am dat jos pe pilot şi l-am lăsat să meargă la fată. A fost un moment spendid!”.
Alexandra nu a bănuit o secundă că prietenul ei pregăteşte o surpriză: „Da, a fost o surpriză mare pentru ea, am avut mare grijă zilele astea să nu las nici un indiciu că pun la cale o cerere în cosătorie la linia de start”, zâmbeşte Bogdan.
Spectacol pe carosabil
28 de echipaje au participat sâmbătă la „Cupa Hunedoara”. Concursul de viteză pe traseu montan a purtat maşinile din concurs pe un traseu de peste 3 km, având curbe strânse care au solicitat îndemânarea şi experienţa piloţilor. „Am avut o competiţie frumoasă cu un traseu de 3,4 km, cu patru curbe la strânga, patru la dreapta, trei ace de păr. A fost un traseu tehnic şi concurenţii s-au descurcat foarte bine”, spune Ioan Staier, unul dintre membrii echipei de organizatori.
Piloţii nu numai că s-au descurcat, dar unii dintre ei au făcut spectacol adevărat pe asfaltul încins, spre deliciul spectatorilor. Cel mai aplaudat a fost deveanul Marian Marcel: „Eu pentru spectacol am venit! Maşina mea nu este una pentru VTM, ci pregătită pentru drift, dar am încercat să mă descurc cât mai bine, să mă încadrez în viraje. Vreo două ture mi-au ieşit. Acum am rămas fără cauciucuri. E greu să stăpâneşti o astfel de maşină pe un traseu ca ăsta, dar eu îmi cunosc bine maşina, am muncit mult până am ajuns la nivelul ăsta. Am stricat multe cauciucuri, vreo 500, 600, poate chiar mai multe.”
În fum, cu scrâşnet de roţi şi bucăţi de cauciuci azvârlite pe carosabil, Marian nu avea cum să nu atragă atenţia. „A fost foarte frumos! Mi-a atras atenţia Marcel Marian – el se dă de-a latul, face spectacol, e drifter şi merge bine. S-au dat bine concurenţii, organizarea a fost ok”, spune Alex Frenţoni, unul dintre spectatori, pasionat de cursele de maşini.
Inedit la VTM
În lumea adrenalinei, juniorii au locul lor. Natalia Iocsak are numai 14 ani, se dă de la 9 ani în campionat şi la Hunedoara a luat locul I, la juniori. „Am început la 9 ani să mă antrenez. De fapt, de ziua mea, tata m-a pus la volan şi de acolo a început totul. Mi-a fost greu la început, dar acum m-am obişnuit”, spune fata care este campioană naţională din 2013. Pe maşina ei scrie mare: „Am doar 14 ani”. Naty nu este singura din familie pasionată de sporturile cui motor, dar are vise uriaşe: „Peste doi ani vreau să merg la Mondiale şi, în viitor, vreau la Formula I”, spune fata.
La Hunedoara, Daciile – e drept modificate- şi-au revendicat locul la start. Unul dintre şoferii „nostalgici” este hunedoreanul Claudiu Gaiu. Are 24 de ani, e inginer proiectant şi şi-a modificat singur Dacia roşie cu care participă acum la competiţii: „Iniţial am vrut un Glof 1, dar, în 2012, am găsit maşina asta abandonată. Am lucrat la ea, am pus patru prezoane, frânele adaptate de pe Logan, am pus roll bar pentru siguranţă şi, în funcţie de buget, mi-aş dori să umblu un pic şi la motor. Am început să conduc pe Dacie la 18 ani, tot pe Dacie am făcut primele reparaţii cu tatăl meu şi mi-e dragă marca asta de maşină.” Atât manşele de concurs, cât şi antrenamentele de la „Cupa Hunedoarei” s-au desfăşurat fără probleme în acest an atât pentru piloţi, cât şi pentru spectatori.
Laura OANĂ