Cel mai iubit medic hunedorean. Dr. Valeria Filimon, de 25 de ani în slujba oamenilor

„Când ai viaţa unui om în mâini, nu te mai gândeşti decât cum să îl salvezi, cum să faci corect manevrele de resuscitare. Eu mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere şi înţelepciune să fiu acolo, lângă om, să fac ceea ce trebuie”, mărturiseşte dr. Valeria Filimon.

Într-un top realizat de presa locală, „şefa de la Ambulanţă” a ieşit detaşat pe locul întâi, ca fiind „cel mai iubit medic din judeţ”. În spatele acestui titlu se află însă o muncă enormă, sacrificii nenumărate şi emoţii care nu vor putea fi niciodată cuantificate.

Valeria Filimon are 52 de ani, un copil de 21 de ani, student şi un CV impresionant, plin nu de funcţii, ci cu fapte bune. Lucrează pe Ambulanţă din 1996, iar, din anul 2000, a venit la Deva, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara. Din anul 2000, este managerul SAJ. Este probabil şi cel mai apreciat director dintr-o instituţie publică: „Lucrăm împreună din anul 2006, prima dată pe Ambulanţă, în dispecerate, apoi Vali a fost director medical şi acum  manager.

Este un om de o bunătate aparte, săritoare, empatică şi un foarte bun organizator. Pot să mă gândesc mult, dar nu voi găsi ceva să îi reproşez. Pot să vă spun, în schimb, că, după atâţia ani de muncă, doctorul şi omul Valeria Filimon continuă să mă impresioneze. Am fost la câteva intervenţii grele împreună şi este impecabilă, foarte bine pregătită profesional, un coordonator perfect şi un om de excepţie”, spune dr. Călin Dumitrescu de la SAJ Hunedoara.

Pentru directorul Valeria Filimon, 2020 a fost un an plin de provocări grele care i-au testat limitele ca manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă: „A fost un an ca nicicare altul! A trebuit să învăţăm şi să ne adaptăm din mers la regulile pandemiei. Nu cred că am avut vreodată un exerciţiu care să ne pregătească pentru o asemenea întorsătură a lucrurilor. Cea mai grea perioadă a fost la început – nu eram pregătiţi nici emoţional, nici nu aveam acele echipamente speciale de protecţie.

A fost o adevărată criză şi nu doar la noi, ci în toată comunitatea de urgenţe pre-spital. Necesarul de echipamente nu a putut fi apreciat corect iniţial şi a depăşit calculele noastre. Au fost câteva nopţi nedormite! Noi suntem în linia întâi şi a trebuit să facem faţă. S-a lucrat mult mai greu din cauza costumelor, al regulilor de dezinfecţie, al decontaminărilor şi s-a lucrat şi mai mult. În anul 2019, am avut 68.436 de solicitări, în timp ce, în 2019, aveam 61.318 intervenţii. Toate aceastea au suprasolicitat Serviciul de Ambulanţă.” La toate aceastea s-au adăugat şedinţele cu autorităţile şi videoconferinţele cu Bucureştiul referitoare la evoluţia pandemiei.

Un alt moment dificil a fost la finele lunii decembrie 2020 când un asistent medical generalist, Marius Sîna, s-a stins din pricina leziunilor post Covid. În amintirea lui, Valeria Filimon şi colegii de la SAJ organizau un moment impresionant. Atunci, zeci de cadre medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Deva – Hunedoara au mărşăluit prin Deva.

Nici medicului, nici managerului, nici omului Valeria Filimon nu îi este drag 2020, tulburătorul an al pandemiei. Povesteşte despre provocări profesionale fără precedent, despre clipe de cumpană, despre lupta cu un virus care a dat de pământ cu un întreg sistem medical din lume, dar a şi răpit vieţile cunoscuţilor şi colegilor.

Ea însăşi s-a luptat cu noul coronavirus şi a avut motive serioase să fie recunoscătoare cadrelor medicale care au ajutat-o să se pună pe picioare. „Mulţumesc întregului corp medical de la Hunedoara, de la infirmiere, brancardieri, asistenţi, medici şi echipa managerială”, spune medicul care, după ce s-a infectat cu Covid19, a făcut o formă destul de gravă care a necesitat internarea pe Secţia Infecţioase. De acele momente îi aminteşte acum şi un tablou pe care medicul îl păstrează în birou. Este o reprezentare a lui Isus care ţine simbolic lumea în braţe: „Am păstrat un tablou pentru mine şi restul le-am dăruit celor care m-au îngrijit în perioada în care am fost cu patologie Covid.

Am găsit această imagine care mi s-a părut foarte expresivă, sub care am scris câteva rânduri. Am lăsat-o pe secţia de Infecţioase, celor de la ATI şi celor de la Centrul de sânge. Reprezintă un mic crâmpei de mulţumire pentru că recunoştinţa mea va fi veşnică pentru ce au făcut pentru mine şi ceilalţi pacienţi.

Eu cred că medicii şi alte cadre medicale au nevoie de aceste gesturi de mulţumire pentru că este foarte important – în puţinul răgaz care le rămâne – să simtă că sunt oameni care se gândesc cu drag la ei, că munca le este apreciată şi aceste mici gesturi de recunoştinţă contează foarte mult.”

De-a lungul timpului, medicul de urgenţă a avut sute de momente grele la intervenţii, dar nu le poate uita pe cele care implică bebeluşi şi copii: „Am preluat un nou născut prematur de la spitalul din Deva pentru a-l transporta cu ambulanţa la Timişoara. În zona Lugoj, a făcut de două ori stop cardiac. Nu vă pot povesti exact ce am trăit atunci. L-am resuscitat pe micuţ şi l-am predat specialiştilor. Copilul este bine, are 10 ani”, povesteşte dr. Vali Filimon.

Chiar şi atunci când se simţea rău şi era internată, Valeria Filimon a dat o mână de ajutor cadrelor medicale şi a ajutat pacienţii care aveau nevoie de terapie cu oxigen. Este o metodă de tratament fără efecte adverse în care Valeria Filimon crede cu tărie, motiv pentru care şi-a amenajat un mic spaţiu de tratament în Deva unde a obţinut rezultate uimitoare.

Şefa salvatorilor hunedoreni nu ştie dacă perioada care va urma va fi tot la fel de grea şi plină de provocări precum 2020. Dr. Valeria Filimon speră însă că românii vor înţelege că bunătatea, credinţa şi solidaritatea pot învinge chiar şi în momentele în care totul pare pierdut.

Cuvintele ei, scrise sub imaginea dăruită salvatorilor, sunt o adevărată reţetă de suflet : „Amestecă răbdarea cu devotament. Pune bunătate şi respect, adaugă speranţă şi presară mult zâmbet.”

 

 Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *