Cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă de pe teritoriul țării, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă de pe teritoriul țării este în peșterile din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Sunt aproape 1000 de exemplare care au fost descoperite în adâncuri.
„În urma activităților de monitorizare efectuate în parteneriat cu Lilieci.ro, în peșterile sistemului carstic Ponorici – Cioclovina a fost identificată probabil cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) cunoscută din România, cu aproape 1000 de exemplare în total”, arată Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Liliacul adăpostește în peșteri, dar intră şi în podurile locuințelor, formând colonii mici, în general de maxim 30 de indivizi. În zborurile de hrănire sau pentru schimbarea adăposturilor, se deplasează pe distanțe mici de 5-10 km, dar au fost înregistrate şi deplasări de peste 100 km. Zborurile de hrănire încep după apusul soarelui, la aproximativ 5 m deasupra solului, hrana favorită constând în țânțari și fluturi.
„Este cea mai mică specie dintre liliecii cu potcoavă din Europa, având un corp mic şi delicat, de 3-4 cm, cu blana cafeniu-fumurie pe spate şi cenuşiu-albicioasă pe abdomen. Formațiunea nazală sub formă de potcoavă permite animalului să emită ultrasunete fără a deschide gura, utilizând frecvențe constante și foarte înalte”, arată Romsilva.
Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.
Monika BACIU
Foto – APNGMC