Ce trebuie să știți despre variola maimuței

Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală. Este cauzată de virusul monkeypox, care aparține familiei ortopoxvirusului.

De la începutul lunii mai 2022, mai multe țări din Regiunea Europeană au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței (monkeypox). Oricine are contact apropiat cu un caz de variola maimuței se poate infecta.

Cum se răspândește?

Variola maimuței (monkeypox) în mod normal, nu se răspândește cu ușurință între persoane, fiind necesar un contact apropiat. Virusul pătrunde în organism prin pielea lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin contact cu fluide corporale infectate. Principalul mod în care poate fi transmis este prin contact fizic apropiat prelungit cu o persoană diagnosticată cu variola maimuței (monkeypox) sau contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia. Variola maimuței (monkeypox) nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, cu toate acestea transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care știm că virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Transmiterea între oameni se poate realiza și prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile respiratorii mari nu se pot împrăștia pe distanțe mari, pentru transmitere este necesar un contact prelungit față în față.

Focare de variola maimuței (monkeypox), de obicei, au fost raportate în rândul populațiilor care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai multe în zonele urbane din țările endemice. În ultimii ani, au fost documentate cazuri de import din Africa de Vest în Regatul Unit al Marii Britanii și în alte trei țări pentru care nu a fost determinată sursa de infecție în țara de origine.

Perioada de incubație este de obicei între 6-13 zile de la contact, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan într-un interval de 14- 21 de zile de la debut

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ: erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți de volum și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului?

Este necesară efectuarea igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca orice persoană cu suspiciune de variola maimuței (monkeypox) să fie izolată, iar cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate. Există un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuței (monkeypox), iar vaccinul tradițional împotriva variolei umane oferă, de asemenea, protecție. Cu toate acestea, aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. De menționat că, la nivel mondial populația cu vârste sub 40-50 ani, nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei. În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

Cât de gravă este variola maimuței (monkeypox) pentru o persoană infectată?

Tratamentul pentru variola maimuței (monkeypox) este în principal suportiv. Boala are, de obicei. manifestări ușoare și majoritatea celor infectați se recuperă în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul raportat în Regiunea Europeană este varianta vest-africană care este fatală pentru aproximativ una din 100 de persoane infectate.

Dacă o persoană suspectează că are virusul, ce ar trebui să facă?

Orice persoană care prezintă semne de boală, în timpul călătoriei sau la întoarcerea dintr-o zonă endemică trebuie să se adreseze medicului și să furnizeze, inclusiv informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave (moarte sau vii) care ar putea fi infectate cu virusul monkeypox (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să evite consumul sau manipularea vânatului sălbatic.

În România, până în present, au fost confirmate 4 cazuri de variola maimuței, iar în județul Hunedoara nu a fost înregistrat niciun caz.

 

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *