Ce se întâmplă cu termocentrala Mintia?

Strategia energetică a României, lansată în dezbatere publică, este una care îi mulțumește, într-o oarecare măsură, pe sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara. Reprezentanții Sindicatului Muntele au transmis, însă, o adresă pe marginea strategiei energetice.

“Noi am trimis hârtii pentru a aduce unele modificări. Partea bună din strategie este că se vorbește, penrtu prima dată, despre Complexul Energetic Hunedoara și despre huilă. Partea care nu ne-a plăcut și am cerut modificarea a fost legată de cărbunele din Valea Jiului, pentru că nu știm de la anul din câte mine îl vom scoate, din două sau din patru (în condițiile în care minele Lupeni și Lonea își vor înceta activitatea de producție la finalul acestui an –n.r.). Pe noi ne mai supără încă un lucru: Mintia este prinsă pe strategie cu un grup, fără să se precizeze pe ce este. Noi dorim ca acel grup să fie pe cărbune”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Strategia energetică arată că necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă. Cărbunele din Valea Jiului este dificil de exploatat, costurile fiind ridicate. Rezervele de huilă ar mai ajunge încă 100 de ani, însă din cauze economice se pune lacătul pe exploatarea cărbunelui. În plus, documentul face referire și la termocentrala de la Mintia.

”Grupurile pe huilă de la Deva, cu excepția grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilă din România sunt imposibil de exploatat în condiții de eficiență economică. Ceea ce face improbabilă construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, se arată în strategia energetică a României.

În plus, la Mintia ar putea fi construit un nou grup care să funcționeze pe gaz. Acesta ar avea o putere de 400 MW CCGT.

Potrivit documentului, “necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”. În ceea ce privește minele Lupeni și Lonea, acestea nici nu sunt incluse în vreun fel în strategia energetică a României. Conform acordului cu Comisia Europeană, cele două entități miniere trebuie să își înceteze activitatea la data de 31 decembrie anul acesta.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *