Ce se construiește în locul fostei mine Uricani
Mina Uricani și-a încetat activitatea, la finalul anului trecut, iar acum încep lucrările de închidere și ecologizare. Autoritățile locale de la Uricani le-au solicitat celor de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului reabilitarea unor drumuri de acces către fostele perimetre miniere. Totodată, edilii au așteptări legate și de incinta principală a fostei mine Uricani.
“Închiderea și punerea în siguranță a subteranului în cele două mine de cărbuni, Paroșeni și Uricani, ar începe numai în România ianuarie 2018. De asemenea, Ordinul nr. 2823 / 21.12.2015 a ministrului culturii a clasat mină de cărbune Petrila în Lista Monumentelor Istorice. Ca rezultat al acestei obligații, SNIMVJ-SA a trebuit să oprească executarea închiderii și lucrări de recuperare în incinta principală a minei de cărbune Petrila. Acest lucru a condus la amânarea executării lucrărilor principale de închidere și de recuperare a terenurilor de la suprafața primăriei municipiului Petrila. Pentru mina de cărbune Uricani, comunitatea locală a solicitat unele lucrări legate de incinta principală și reabilitarea anumitor drumuri de acces”, arată documentul Comisiei Europene.
Potrivit oficialilor SNIM, Comisia Europeană trebuia notificată în privința acestor solicitări pentru a le bugeta.
“E vorba de parcelare, luminozitate, canale, alei de acces. Fac parte din proiect. Noi trebuia să le trecem ca excepții la finanțare pentru că ele au apărut ulterior întocmirii planului de închidere. Acestea sunt niște cerințe care au venit ulterior și atunci le putem finanța atâta timp cât ele sunt notificate Comisiei Europene, ca modificare a planului de închidere și își dau acceptul pentru finanțare”, a declarat Petre Drăgoescu, directorul tehnic al SNIMVJ.
Producția la minele din cadrul SNIMVJ a fost oprită încă de la finele anului trecut.
Monika BACIU