Ce nu li se spune hunedorenilor despre centralele în condensație

Periodic, performanțele și tehnologiile centralelor de apartament revin în centrul atenției generale. Suntem în prezent, se pare, la începutul unui nou ciclu de preocupări ”de masă” în ceea ce privește tehnologia termică din locuințe.

Sunt două cauze care reîntorc atenția hunedorenilor spre centralele murale. Una ține de  atingerea perioadei maxime de funcționare pentru prima generație de centrale ”de apartament”  care au fost montate acum 15-20 de ani, în timpul marilor debranșări de la sistemul termic centralizat. Cealaltă cauză este generată de apariția unor modificări legislative care, se spune, ar impune folosirea de noi tehnologii atunci când e vorba de centralele termice de apartament, în speță trecerea de pe centrale convenționale cu tiraj forțat pe centrale termice în condensație.

Întrebările care se pun sunt numeroase și pentru foarte multă lume este încă neclar de ce o centrală pe gaz în condensație costă în medie cu 1000 de lei mai mult decât una convențională pe gaz și dacă merită plătiți acești bani în plus? Sau, ce spune legea? E obligatoriu ca noua centrală pe care o achiziționăm să fie în condensație? Dar, dacă e în condensație, chiar beneficiem pe deplin de eficiența superioară a acestui tip de echipament? Sau, ce pățim dacă instalăm în locul vechii centrale tot una convențională cu tiraj forțat?

Pentru a răspunde acestor întrebări am apelat la doi interlocutori. Specialiștii  Carmen Furdui și Decebal Burdulea lucrează în companii locale diferite, care au însă o lungă experiență în același tip de activitate: comercializarea, instalarea și service-ul centralelor termice.  

Legea nu obligă clientul nimic

Prima concluzie este că nimic și nimeni nu vă obligă să cumpărați centrală în condensație în  locul vechii centrale murale convenționale pe care doriți să o înlocuiți. Cât timp mai sunt pe stoc puteți să cumpărați tot centrale convenționale. ”Legea a stopat doar importul de centrale murale convenționale, pentru ca treptat întregul parc de centrale de apartament să fie format doar din instalații în condensație mai economice. Prin urmare, stocul de centrale convenționale pe gaz noi care mai sunt pe stocul furnizorilor se poate instala în perfectă legalitate”, explică Carmen Furdui. ”Legea” de care au auzit oamenii este în fapt Directiva ErP- Energy related Products Directive (Directiva referitoare la Produsele din sfera Energiei – din eng.) din anul 2015, care reglementează și sistemele de încălzire cu o eficiență ridicată. Această directivă i-a făcut pe majoritatea producătorilor europeni de echipamente termice să renunțe la comercializarea centralelor termice convenționale în UE. Din acest motiv, oferta de centrale convenționale este în prezent pe cale de dispariție. Există însă și o veste bună. ”Producătorii sunt obligați să asigure piese de schimb pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la sistarea fabricării acestor modele”, precizeză Decebal Burdulea.

Randament e bun, dar vechile calorifere pun frână

Bun! Să zicem că v-ați hotărât să vă cumpărați o centrală termică pe gaz în condensație. Randamentul de 109 la sută de pe prospectul echipamentului vă face să vă frecați încântat mâinele la gândul reducerii drastice a valorii facturii de gaz de la iarnă. Dar, stați! Trebuie să știți ceva înainte de a face investiția. O centrală termică în condensație nu va putea avea niciodată randamentul maxim la care a fost proiectată dacă se montează pe vechea rețea termică de apartament de care dispuneți, cea cu pexal sau cupru și calorifere. De ce? ”Eficiența maximă a centralelor cu funcționare prin condensare se obține atunci când centrala furnizează apa caldă menajeră sau agentul termic la o temperatură DE PÂNĂ LA 50 grade Celsius”, explică Decebal Burdulea. Imaginați-vă deci,  la aceeași suprafață radiantă,  cât gaz va trebui să ardă o centrală setată pe o temperatură a agentului termic de 50 de grade ca să încălzească la 20 de grade locuința, pe ger, față de centrala convențională care urcă agentul termic la 70 și chiar 80 de grade Celsius. Iar practica arată că la fiecare grad în plus de încălzire a locuinței peste 20 de grade înseamnă un consum de gaz suplimentar de 6 la sută.

Unul din lucrurile care nu vi se spun atunci când cumpărați o centrală termică în condensare este exact acesta: ca să o folosiți la parametrii maximi, ar trebui să investiți și în vechea rețea termică din locuință. Și nu e neaparat vorba de trasul țevii prin care trebuie eliminați în canalizare până la 20 de litri de condens pe zi.

Ce îi place centralei în condensație?

Cei doi specialiști sunt de acord că cei mai avantajați clienți sunt cei care își amenajează locuința de la zero. ”Ei au posibilitatea de a opta pentru soluția unei rețele termice montate în podeaua locuinței. Este simbioza termică ideală cu o centrală în condensație. La o rețea termică în podea suprafața radiantă este imensă, iar centrala poate atinge ușor randamentele de peste 100 la sută pentru care a fost proiectată”, spune Carmen Furdui.

Inginerul Decebal Burdulea pune punctul pe ”i”. Dacă există deja o rețea termică clasică cu radiatoare, scăderea temperaturii agentului termic în cazul centralelor în condensare se poate compensa prin mărirea suprafeței radiante. Adică, asta înseamnă o investiție în calorifere mai mari.

Nu la fel de eficiente sunt alte câteva metode de reducere a consumului de gaz pe care specialistul le menționează, dar care presupun și ele investiții suplimentare pentru clienți: ”La o instalație dimensionată pentru o centrală convențională, se poate optimiza eficiența centralei prin condensare și prin izolarea termică a locuinței. O altă metodă este folosirea unor accesorii modulante care să coboare temperatura agentului termic când afară nu este foarte frig”, explică Decebal Burdulea.

Deci, cât câștigăm între convențional și în condesație?

Carmen Furdui declară că o centrală în condensație care dă căldură pe o rețea clasică cu radiatoare are un randament sensibil egal cu cel al centralei convenționale pe care o înlocuiește. Dacă avem însă de a face fie cu un sistem de încălzire în podea, fie cu o recalibrare în sus a dimensiunii caloriferelor, economia la factură începe să fie notabilă. ”Față de sistemele cu calorifere și centrale convenționale, consumul de gaz la o centrala prin condensare se poate reduce cu până la 35%, în funcție de sistemul de încălzire (cu până la 35% la sistemul în pardoseală, respectiv cu până la 15% la calorifere dimensionate generos) și de accesoriile de termoreglare instalate”, spune Decebal Burdulea.

Hunedorenii împărțiți între clasic și modern

Ambii specialiști spun același lucru: puțin peste jumătate din centralele termice murale pe gaz care sunt vândute sunt în condensație. Anul trecut firma unde lucrează Decebal Burdulea a vândut în total circa 400 de centrale termice. Acest număr de vânzări pe o piață a centralelor termice de apartament saturată acum 10-15 ani are o singură explicație: primul leat de centrale termice și-a atins perioada maximă de funcționare și sunt acum înlocuite. Totuși, față de perioada marilor debranșări vânzările ”de completare” de acum sunt destul de modeste. Ca să vă faceți o idee, în acea vreme firma unde lucrează Decebal Burdulea vindea 2000 de centrale termice anual.

 

Adrian SĂLĂGEAN  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *