Ce investigaţii trebuie făcute, în funcţie de vârstă, pentru depistarea precoce a cancerului la sân

Medicul Isabela Maria Botea, specialist în radiologie-imagistică medicală, a explicat ce investigaţii trebuie făcute, în funcţie de vârstă, pentru depistarea precoce a cancerului la sân. Ea a arătat că RMN-ul trebuie indicat de către medicul imagist-senolog în anumite situaţii, în care sunt anumite discrepanţe între ecografie şi mamografie.

„Ecografia e mult mai accesibilă tuturor şi foarte bine cunoscută. Se poate face de la orice vârstă. Există şi fetiţe de 11-12 ani care au simţit un nodul şi au venit la ecografie. Sau putem să facem de la femeia tânără. De pildă, dacă are în familie un risc, atunci poate să vină şi de la 20 de ani. Din păcate, există şi formă de cancer la vârste foarte tinere. Am avut cazuri de paciente de 24-26 de ani cu cancere agresive. De obicei de natură genetică”, a afirmat Isabela Maria Botea, joi seară, la Medika Tv.

Ea a explicat ce investigaţie trebuie făcută, în funcţie de situaţiile particulare ale pacientelor.

„Ecografia se poate face oricând, o dată pe an. În anumite situaţii se face la şase luni, nu mai devreme. Nu s-a demonstrat că, dacă faci ecografie în trei luni, se întâmplă ceva pozitiv, din contră, trebuie să laşi lucrurile, să poţi să faci un control corect, să vezi evoluţia. În ceea ce priveşte mamografia, care este singura metodă de screening pentru cancerul de sân, se face după vârsta de 40 de ani sau începând cu vârsta de 40 de ani, din doi în doi ani. În anumite situaţii se face şi mai devreme de 40 de ani sau se face mai des de doi ani. Se face la un an sau chiar uneori şi la şase luni, dar astea sunt situaţii particulare. RMN-ul nu se face de rutină, nu începem prin screening cu RMN, ci trebuie indicat de către medicul imagist-senolog în anumite situaţii în care sunt anumite discrepanţe între ecografie şi mamografie sau vedem foarte multe leziuni sau are un risc în familie de doamna respectivă şi vrem să clarificăm anumite aspecte”, a completat Isabela Maria Botea.

Potrivit acesteia, mamografia trebuie interpretată de un medic radiolog, evident, iar ecografia mamară este făcută de orice medic care are competenţă pe ecografie generală.

Doar 1,3% dintre cazurile de cancer la sân la pacientele din România sunt descoperite în stadiul incipient al bolii, cauza fiind lipsa unui program naţional de screening, afirmă medicul Isabela Maria Botea.

”Nu stăm bine, din cauza lipsei Programului naţional de screening pentru cancerul de sân. Toate statele lumii au program de screening, noi nu avem acest program. Din această cauză cifrele în România sunt îngrijorătoare, pentru că, din păcate, sunt descoperite în forme incipiente doar 1,3% din cazuri, restul sunt forme tardive, forme avansate cu şase de vindecare şi implicit de supravieţuire diminuate”, a declarat, joi seară, la Medika Tv, medicul Isabela Maria Botea, specialist radiologie-imagistică medicală, cu atestat în senologie imagistică.

Medicul a afirmat că cele mai multe dintre paciente descoperă ”întâmplător, în timpul unui control de rutină”, dar sunt şi paciente care merg ”regulat, cu seriozitate, an de an sau odată la doi ani”.

”Situaţia cea mai nefericită e cea în care se descoperă prin palparea unui nodul sau când apar semne, simptome, în general locale, pe care cancerul le poate da”, a explicat medicul.

Isabela Maria Botea a explicat că, în formele incipiente, cancerul de sân nu doare şi nici nu se simte. Nodulii descoperiţi în primele faze ale bolii au unu, doi sau trei milimetri şi nu se simt.

Medicul a explicat, totodată, că s-a demonstrat că datorită screeningului mortalitatea prin cancerul de sân a scăzut cu 30%, în ţările care au implementat programe.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *