Ce fac polițiștii hunedoreni în școli
Pentru poliţiştii hunedoreni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care poliţiştii, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, vor continua să acţioneze pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolare.
O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt mai vulnerabili în privinţa implicării în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind adesea imprevizibile pentru conducătorii auto.
În acest context, echipajele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor şi fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto. Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi şi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.
De asemenea, poliţiştii hunedoreni vor continua acţiunile de prevenire a criminalităţii în mediul şcolar, iniţiate în cursul acestui an.
Acţiunile de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor derulate de poliţişti în unităţile şcolare din judeţ vor continua şi pe parcursul anului şcolar 2017-2017.
Pe parcursul anului școlar 2016-2017, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității au acționat în unitățile de învățământ și taberele școlare, în baza priorităţii naţionale – prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, cu scopul de a crește gradul de informare și diminuarea riscurilor la care se pot expune copii. În acest sens, polițiștii hunedoreni au desfășurat activități informativ – preventive în atât în școli, cât și în afara acestora (tabere școlare, muzee, zone de agrement, cafenele, centre comerciale).
În perioada septembrie 2016- iunie 2017 au fost implementate 7 proiecte educaționale, 3 campanii de informare, 4 evenimente în comunitate, 3 concursuri, 11 activități punctuale, în total 57 de întâlniri cu grupurile țintă, care au avut ca beneficiari direcți 7028 elevi, 763 cadre didactice și 140 părinți. Printre campaniile și proiectele educaționale de succes derulate enumerăm: „Verde la educaţie pentru circulaţie”, „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, „Noaptea cercetătorilor europeni”, „Patrula școlară”, „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, „Școala siguranței TEDI” , „25 martie – Ziua Poliției Române”, „Aripi Frânte”, „Să creștem copii sănătoși prin sport”, ”Fără ură, cu toleranță” , „Micul pieton”, „1 iunie – porți deschise la I.P.J. Hunedoara”
De-a lungul celor trei luni de vacanță (iunie – august 2017), polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 7 întâlniri non-formale, la care au participat 283 de tineri și elevi aflați în tabere găzduite de cele două centre de agrement din județul Hunedoara, respectiv ”Căprioara” și ”Costești”, din subordinea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara.
Începutul anului școlar 2017-2018 găsește polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității tot în mijlocul elevilor, la Școala Primară din Bulzeștii de Sus, unde 7 copii parcurg zilnic 3 km pe jos pentru a ajunge la școală. Elevii au primit din partea polițiștilor veste reflectorizante și orare școlare, pentru a începe noul an școlar în siguranță. Activitățile preventive ale poliţiştilor vor continua cu campanii și proiecte a căror desfășurare a devenit deja tradiție: „Săptămâna Prevenirii Criminalității – ediția a XII-a”, „Școala Siguranței TEDI”, „Verde la educație pentru circulație” și altele.
În cursul anului şcolar anterior, poliţiştii hunedoreni au participat la 53 ședințe cu cadrele didactice şi părinții și au desfășurat 74 de activităţi prevenire şi de informare în cadrul orelor de curs.
De asemenea, au fost organizate 13 de acțiuni, atât pe linia prevenirii şi a combaterii absenteismului școlar, cât şi pe linia asigurării respectării regimului circulaţiei rutiere în zona unităţilor şcolare.
Acţiunile preventive ale poliţiştilor au avut efectul scontat, astfel încât, analizând infracționalitatea înregistrată în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Hunedoara, în anul școlar 2016-2017, se constată o scădere cu 15% a faptelor de natură penală sesizate (majoritatea fiind loviri, furturi sau amenințări).
Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în şcoli, poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea, în perioada următoare, o serie de întâlniri atât cu reprezentanţi unităţilor de învăţământ, cât şi cu părinţi şi elevi.
De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate şi ale celui responsabil cu educaţia rutieră, pentru o mai bună comunicare între factorii implicaţi în prevenirea delincvenţei juvenile.
Biroul de presă IPJ Hunedoara