Câțiva tineri din Cluj caută soluții pentru a veni în sprijinul celor care luptă în linia întâi cu virusul COVID-19

Din cauza situației dificile în care ne aflăm cu toții în acest moment și mai ales, datorită efectelor pe care virusul COVID-19 le are asupra întregii țări, o echipă tânără din Cluj, Air Up, își propune să dezvolte un ventilator mecanic open-source, care să poată fi folosit în situații de urgență.

Echipa Air Up este  formată din studenți, printre care și un tânăr hunedorean de-al nostru, ingineri, medici și mai mulți profesioniști din domeniul sănătății, colaborând împreună pentru dezvoltarea și implementarea acestui ventilator special.

De unde această idee și care este scopul ”invenției”?! Ei bine, am stat de vorbă cu hunedoreanul Cristian Sulighetean, care în acest moment studiază la Facultatea de Robotică Industrială din Cluj și face parte din echipa Air Up, și ne-a mărturisit cum a pornit toată această idee de a sprijinii medicii din linia întâi, în lupta cu COVID-19.

Ideea a venit atunci când Răzvan Crețu, colegul meu, a văzut pe Hackaday o postare în care era nevoie de ventilatoare mecanice în spitale datorită dezvoltării progresive a virusului COVID-19 și îndemnau dezvoltatorii să fabrice o versiune care poate fi fabricată ușor și relativ ieftin. După ce am aflat, i-am propus lui Răzvan să începem cercetările și să dezvoltăm primul prototip. Tot atunci, ni s-a alăturat și Mihai Parparita care a început dezvoltarea ansamblului mecanic al ventilatorului. Pot spune că, ideea în sine de a veni în sprijinul medicilor care luptă în acest moment cu virusul nemilos, ne-a motivat și mai mult să căutăm și să dezvoltăm chiar noi, un mecanism care să vină în sprijinul spitalelor din țară”, a declarat pentru REPLICA, Cristian Sulighetean – membru AIR UP.

Totodată, scopul tinerilor este de a veni în sprijinul personalului medical aflat în prima linie, pentru ca aceștia să poată salva mai departe vieți, dar în cu totul alte condiții. În prezent, se lucrează la un al treilea prototip, urmând ca în cel mai scurt timp, să poată începe testarea clinică propriu-zisă. În funcție de cât de bine își va face treaba, tinerii din Cluj vor continua producția ventilatorului pentru a putea fi distribuit mai multor spitale.

În acest moment, ventilatorul este controlat printr-o aplicație pe telefon, fiind conectat la o rețea WIFI, permițând controlul de la distanță, iar prețul de producție pentru un singur produs este de aproximativ $400. Pentru a-și putea duce treaba mai departe, Air Up are nevoie de sponsori și colaboratori care doresc să susțină acest proiect.

Astfel, orice informații sau întrebări pot fi adresate fie la numărul de telefon 0741 659 272, fie online la adresa de email: hello@airup.ro .

 

 

Codruța Soporan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *