Câți hunedoreni au fost diagnosticați cu hepatită și tuberculoză
La nivel național, luna decembrie este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală. Sub sloganul „Zero Discriminare”, anul acesta, se desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și conștientizarea riscurilor de infectare.
Tema campaniei ”Lunii de informare despre bolile transmisibile“ este: STOP HIV, TB, HEPATITĂ!
Această campanie are scopul de a sublinia importanța acestor boli transmisibile – pentru a garanta că fiecare persoană este informată despre impactul acestor boli transmisibile asupra individului și a societății, și pentru a accelera măsurile de prevenire și control necesare stopării globale a fenomenului.
Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusurile hepatitice nu are impact doar asupra sănătății persoanei infectate, ci și asupra integrării acesteia în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la statut socio-economic precar. Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.
Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei cu venituri modeste și pe cei mai vulnerabili. În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună.
În România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA conform raportărilor cele 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.
Statistica Direcției de Sănătate Publică Hunedoara arată că în anul 2021 au fost identificate 126 de noi cazuri de TBC, dintre care 27 au fost readmise.
Patru cazuri noi de hepatita E au fost depistate în anul 2021, iar numărul noilor cazuri de hepatită cronică au fost de 178.
Monika BACIU