Câți bani ar putea primi de la stat absolvenții de clasa a VIII-a, de nota 10 și absolvenții de liceu cu 10 la BAC
Ministerul Educaţiei propune acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei pentru cei 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională din acest an, respectiv de 5.000 de lei pentru cei 80 de absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la Bacalaureat. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat în consultare publică.
În proiectul de hotărâre de Guvern publicat în consultare publică de Ministerul Educaţiei se prevede acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, sesiunea 2024, şi în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Banii ar urma să fie alocaţi din bugetul Ministerului Educaţiei. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.
„Scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar. Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, în acest an 80 de absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat (58 la examenul naţional bacalaureat, 1 la sesiunea specială şi 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională.
„Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal. În contextul menţionat anterior, apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor şi o invitaţie către întreaga populaţie şcolară la un învăţământ de performanţă înaltă”, adaugă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.