Carnea de curcan de la fermele cu restricții din Ungaria, distribuită în 26 de judeţe, inclusiv în Hunedoara
Cele trei depozite din Bihor care au achiziţionat carne de curcan din Ungaria, din ferme aflate în zona de restricţie din cauza gripei aviare, au cumpărat peste 17 tone de carne şi organe de pasăre, însă la data notificării Comisiei Europene mai erau în termen de valabilitate aproximativ 3.300 de kilograme, arată ANSVSA. Carnea fusese distribuită în 26 de judeţe, iar reprezentanţii DSVSA au reuşit să mai găsească aproximativ 38 de kilograme, cantitate care a fost neutralizată.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor arată că a acţionat prompt după notificarea Comisiei Europene din 17 ianuarie, către mai multe state membre (Austria, Croaţia, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8.
„Prin notificarea Comisiei Europene am fost informaţi că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie. Produsele achiziţionate de beneficiarii din România erau însoţite de documentele necesare desfăşurării activitaţilor de comerţ intracomunitar”, scrie într-un comunicat al ANSVSA.
În urma verificărilor la cele trei unităţi, reprezentanţii DSVSA Bihor au constatat că produsele nu se mai găsesc în depozite, fiind distribuite în 26 de judeţe (Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor)
Ca urmare, s-a iniţiat procedura de retragere de la comercializare a produselor, prin notificarea autorităţilor sanitare veterinare din judeţele în care au fost distribuite.
Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din cele 26 de judeţe au făcut verificări la beneficiarii produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft aflate în lista de distribuţie s-a finalizat, iar cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg, precizează ANSVSA.
Conform sursei citate, într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
news.ro