CARMEN HĂRĂU: DESPRE FACTURILE LA ENERGIE, FĂRĂ PERDEA

Liberalizarea prețurilor ar trebui să facă bine, nu rău!

O piață liberă, în care prețurile se formează corect, concurențial, produce efecte pozitive și pentru cei care cumpără și pentru cei care vând. Dintre toate statele din regiune, guvernele României au fost cele mai leneșe în a transforma economia croită pe calapodul strâmb al comunismului într-o economie funcțională de piață. La ani distanță de la căderea regimului comunist, guvernul încă mai stabilea din pix cât să fie prețul pâinii, al uleiului sau al cărnii.

De fiecare dată când, în România, s-a liberalizat un segment de piață, consumatorii au plătit pe termen mediu și lung prețuri mai mici, iar calitatea bunurilor și a serviciilor a crescut substanțial.

Să ne amintim cât de mult plăteam acum 20 de ani pentru o convorbire telefonică de un minut și cât de puțin plătim astăzi.

Dar am ajuns, la peste trei decenii de la Revoluție, cu o piață energetică încă neliberalizată, șubredă, ținută în viață numai de perfuziile subvențiilor de la stat.

Din motive electorale, guvernele PSD au amânat mai bine de 10 ani liberalizarea. Pe de altă parte, conducerile complexurilor energetice au fost transformate, vreme de decenii, în filiale de partid și în surse de finanțare politică, iar resursele financiare ale companiilor au fost luate constant cu japca, dividende la un buget de stat prost repartizat, și nu au fost lăsate la dispoziția lor să facă investiții.

S-au distrus programat atât industria minieră, cât și capacitățile de producție de pe Valea Jiului, iar într-o țară care nu duce lipsă de niciun fel de resursă naturală, capacitățile de producție au scăzut, în loc să crească!

 

De ce cresc acum tarifele la energie?

Pentru că PNL a decis să liberalizeze, în sfârșit, această piață, să dezgolească o rană veche, care trebuie vindecată. Chiar dacă afirmația pare să aibă iz partinic, vă asigur că Guvernul PNL face acum ceea ce trebuia făcut de multă vreme, drept care nu merită niciun reproș.

Ceea ce i se poate, însă, reproșa PNL este faptul că nu a curățat de sinecuriști PSD cu competență îndoielnică – înainte de momentul liberalizării, făcând modificările constituționale prin Parlament – instituția autonomă care are în fișa postului pregătirea liberalizării.

Cu o lipsă de anticipație greu de trecut cu vederea, Agenția Națională de Reglementare Energetică a fost lăsată pe mâna unei adevărate structuri de partid a PSD și nu a pregătit deloc momentul liberalizării. Sinecuriștii roșii din ANRE ar fi trebuit schimbați în Parlament, prin votul coaliției de guvernare, cu specialiști care să facă reglementare energetică în favoarea consumatorului. Niciodată nu-i prea târziu, dar asta trebuia să se facă preventiv, nu având prețurile energetice „în pod”.

De asemenea, Consiliului Concurenței i se poate reproșa faptul că și-a pierdut din vigilență. Nu trebuie să fii mare specialist să bănuiești, în fața exploziei prețurilor, că majoritatea operatorilor nu acționează concurențial pe piață, mai ales că, dat fiind numărul mic de ofertanți, cartelizarea este ușor de făcut.

Dincolo de aceste aspecte conjuncturale, deoarece sectorul energetic nu își poate permite nici măcar cinci minute de întrerupere iar creșteri substanțiale ale capacității de producție de energie electrică sau de gaze naturale nu se pot realiza peste noapte, piața energetică este cu totul diferită de toate celelalte piețe. O economie dinamică, aflată pe creștere, cum este acum economia românească, generează o cerere tot mai mare, atât din partea gospodăriilor, cât și, mai ales, din partea agenților economici. Iată cum oferta mică, pusă în fața unei cereri mari, este o realitate care duce inevitabil la scumpiri pentru consumatorii finali.

Așadar, aici ne aflăm! De peste 31 de ani, România a tot închis mine, a închis capacități de producție pe cărbune, a închis sonde și nu a făcut nicio investiție majoră în sectorul energetic!

 

Compensarea facturii – o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung!

Diferitele moduri de compensare a facturilor pe care le pregătește Guvernul României reprezintă soluții de avarie pentru protejarea populației. Greu de crezut că vor putea face o compensate echitabilă a costurilor IMM-urilor. De unde bani?! Antreprenorul român, consumator de energie, va fi iar nevoit să dea dovadă de eroism: că tot a făcut premierul, pentru prima oară de când există antreprenori în România, onoranta afirmație că „antreprenorul este erou”. Faptul că noi, antreprenorii, nu ne dorim să fim obligați să fim eroi este deja o altă poveste!…

În fine, subvențiile, indiferent la ce nivel se acordă, indiferent pe cine ajută, tratează efectele și lasă cauzele să acționeze în continuare. Ele reprezintă un transfer uriaș de resurse financiare, din banii noștri strânși în bugetul de stat, direct în buzunarul companiilor din sectorul energetic. În aceste condiții, consumatorul va trăi iluzia că prețul nu mai crește, uitând că tot el plătește o parte din factură, indirect, prin bugetul de stat, cu taxele și impozitele lui. Consumatorul va da jos haina groasă pe care o pregătise pentru iarnă și va aprinde iarăși becul, ceea ce este, din punctul său de vedere, un comportament de om care dorește, pe drept cuvânt, să trăiască în contemporaneitate, nu în preistorie. În mod cert, măsura subvenției va fi chiar un impuls pe termen mediu pentru creșterea prețurilor la curent electric și gaze naturale.

Din păcate, pentru că guvernele socialiste au neglijat investițiile în sectorul energetic, soluții rapide eficiente, fără efecte perverse, pe termen scurt nu prea avem, iar pe termen mediu și lung, soluția este una singură: România să producă mai mult!

Bani avem din plin, din fonduri europene nerambursabile, atât prin PNRR, cât și din cadrul financiar multianual 2021-2027. Putem să punem în funcțiune rapid capacități mici de producție din resurse regenerabile. Putem face, într-un termen destul de scurt, reconversia capacităților de producție din cărbune pe gaz, la Complexul Energetic Hunedoara. Pe termen mediu, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, unitățile nucleare 3 și 4 cuprinse în acordul cu SUA și exploatarea gazelor offshore ne vor aduce atât un grad de independență energetică, cât și prețuri pe care să le putem plăti.

Fără aceste măsuri, românii vor continua să plătească prețurile exorbitante ale facturilor iar banii de la buget, în loc să meargă în educație, sănătate, alocații sau pensii, vor merge să susțină ineficiența companiilor din sectorul energetic.

Ascunderea adevărului, prin perdele de fum, nu ajută la nimic…

Eleonora Carmen Hărău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *