Care este profilul celor mai periculoși șoferi din România
Un studiu al Poliției Române asupra profilului celor care produc cele mai multe accidente rutiere grave. pe drumurile din țară, arată că în primele 5 luni ale anului, cei mai periculoşi şoferi sunt tinerii sub 25 de ani.
Potrivit studiului, şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani sunt vitezomani, imprudenţi şi neatenţi. În perioada studiată, poliţiştii spun că şoferii sub 25 de ani au provocat cele mai grave accidente, în care 58 de oameni şi-au pierdut viaţa.
„Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere, produse de şoferii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, au fost viteza, neacordarea de prioritate pietoni şi neacordarea de prioritate vehicule”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
Următoarea categorie, în topul şoferilor periculoşi, sunt cei cu vârste între 26 şi 35 de ani. În aceeaşi perioadă, au cauzat 37 de accidente grave soldate cu 44 de decese.
Societățile de asigurări au ajustat prețurile polițelor RCA, în fubcție de categoriile de risc. Astfel, diferenţele costului poliței RCA pentru şoferii tineri față de ceilalţi mai în vârstă sunt de maxim 25-30%, reprezentând cca. 500 lei.
Șoferii cu vârste cuprinse între 46 şi 55 de ani sunt cei mai disciplinaţi, potrivit statisticii. De la începutul anului au provocat 24 de accidente rutiere grave, la jumătate faţă de cei până în 25 de ani.
Concluziile acestui studiu trebuie privite în contextul în care România are cea mai mare rată a deceselor din accidente rutiere raportate la un milion de locuitori, din Uniunea Europeană. Conform statisticilor, anul trecut, doar două state europene au înregistrat o rată peste 80 de decese la un milion de locuitori: România – 96 și Bulgaria – 88. În 2018, majoritatea statelor membre au consemnat această rată sub 60 de decese la un milion de locuitori, media europenaă fiind 49 (conform graficului de mai jos).
Raportul Comisiei Europene poate fi consultat AICI