Cărbunele încă este esențial pentru Sistemul Energetic Național
Cărbunele încă este esențial pentru Sistemul Energetic Național, cel puțin la nivel declarativ. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan susține că România nu își permite să renunțe brusc la cărbune. Oficialul a participat la Conferința Investenergy cu tema “Energie cu responsabilitate”.
În ce privește cărbunele, Vișan a afirmat: „Nu ne permitem să omorâm rapid cărbunele. Sub nicio formă! Am făcut câțiva pași importanți, care arată foarte clar că România, din 2021-2022, dacă nu se iau masuri de susținere graduală, corelat cu procese investiționale ale cărbunelui, vor exista probleme majore, care ajung până la deconectare. Situaţia din piaţa de energie electrică, produsă din gaze naturale, nu este mai bună în prezent, în condiţiile în care investiţia privind centrala de la Iernut nu este finalizată, motiv pentru care au fost reconfigurate vechile capacităţi de producţie, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, la conferinţa InvesTenergy.
Două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse într-un plan de închidere. Minele Lupeni și Lonea își vor înceta activitatea până în anul 2024. Cele patru unități miniere existente în Valea Jiului produc undeva la cel mult 1600 de tone de cărbune zilnic, cantitate total insuficientă pentru asigurarea funcționării celor două termocentrale.
Colaborator