Capela de la Școala „Cor Iesu” din Petroșani și-a recăpătat strălucirea de odinioară
Capela de la Școala „Cor Iesu” din Petroșani și-a recăpătat strălucirea de odinioară. Astăzi, într-o zi importantă, pentru creștinii ortodocși, capela a fost redată spre folosință. De clădire se leagă un trecut zbuciumat. Istoria clădirii începe în anul 1893, atunci când în localitate se stabilesc călugărițele franciscane de Mallersdorf, care au înfiinţat şcoala elementară de şase clase pentru fete şi care, mai apoi, s-a transformat în anul 1905 în şcoală populară. Călugăriţele franciscane predau în şcoală, se ocupau de îngrijirea bolnavilor şi conduceau azilul de bătrâni. Capela spitalului a fost sfinţită în cinstea lui Isus aflat în suferinţă, iar capela mănăstirii, în cinstea lui Isus, tămăduitorul rănilor. În anul 1919 îşi află începuturile şcoala pentru băieţi, aceasta fiind condusă între anii 1920-1928 tot de către călugăriţele franciscane. Anul 1948 reprezintă trecerea şcolilor în proprietatea statului, călugăriţele au fost împrăştiate în alte localităţi, de asemenea, clădirile mănăstireşti au fost demolate. În singura clădire rămasă, care a folosit in regimul trecut ca şcoală generală, începând din anul 2001, funcţionează şcoala maghiară „Cor Jesu” , precum şi casa de copii a cărei existenţă este asigurată de către Organizaţia Sfântului Francisc.
“Istoria capelei este așa zbuciumată precum este istoria Văii Jiului. La sfârșitul secolului al XIX-lea au venit surorile din Mallersdorf, au fost chemate de parohul romano-catolic din Petroșani și au venit să lucreze pentru spitalul din Petroșani și ele au înființat o mănăstire și o școală. Noi suntem în clădirea școlii. școala a avut și o capelă frumoasă, iar această școală confesională în limba maghiară a funcționat până în 1948 când au fost naționalizările și un lucru trist, surorile au fost alungate din Valea Jiului. Am reușit să reprimim la retrocedări această școală și acum 12 ani, aici a început să funcționeze această casă pentru copii, Inima lui Isus (Cor Iesu), dar când a fost renovată nu au existat posibilități pentru a renova și capela. Acum un an a fost o înțelegere să renovăm capela școlii și ajutați de Primăria Petroșani, Primăria Varpalota, un minister din Ungaria și surorile din Mallersdorf ne-au ajutat să restaurăm capela și astăzi, este inaugurarea este inaugurarea oficială a capelei”, ne-a spus preotul Szasz Ianos.
La renovarea capelei au contribuit și autoritățile locale de la Petroșani. Capela Sf. Francisc de la vechea Școală maghiară din Petroșani va fi, astfel, un loc dedicat copiilor și va putea găzdui evenimente circumscrise educației, carității, culturii, spiritualității.
“Este reinaugurarea capelei. Fundația Sfântul Francisc s-a ocupat de aceste chestiuni. Suntem în clădirea care a fost a măicuțelor de la Mallersdorf. Lucrările s-au terminat și capela și-a recăpătat utilitatea, aici va fi o sală în care se vor desfășura, pe lângă evenimentele religioase, și evenimente cultural-artistice”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Sunt în jur de 45 de copii care locuiesc în clădire și încă 40 de copii care vin după-amiaza și iau parte la activitățile cultural – educative.
Monika BACIU