Cândva o companie importantă, acum o ruină

Întreprinderea de utilaj minier a fost cândva, pe vremurile demult apuse, o societate importantă care producea echipamente miniere pentru subteranele din Valea Jiului, însă acum a ajuns o ruină. O parte din clădiri au fost făcute una cu pământul, iar cele care au rămas în picioare sunt într-o stare avansată de degradare.

Potrivit datelor vremii, în 1868 „Societatea de mine şi cuptoare” din Braşov, construieşte la Petroşani locuinţa administratorului minelor în zona minei Petroşani Est. Lângă aceasta se vor construi şi o clădire destinată birourilor dar şi câteva locuinţe pentru funcţionari. Aceste clădiri vor deveni nucleul în jurul căruia va apărea colonia „Praga”. Locuinţa administratorului beneficia de un mare parc pe care în 1909 se construiesc Atelierele Centrale Petroşani, ce aveau rolul de a deservi Minele Lonea, Petrila, Petroşani Est şi Vest, dar şi mina Aninoasa cu lucrări mai complicate ce nu puteau fi făcute în atelierele acestora. Construcţia clădirii a început în 1909 şi a fost finalizată în 1910, ulterior fiind extinsă în mai multe etape. Tot în 1910 se dă în folosinţă şi turnătoria de fontă, care la finele anului 1925 va fi mărită şi dotată cu cubilouri de 1000 kg şi un cuptor de uscat forme.

URUMP, UMIROM sau Gerom sunt doar 3 dintre ultimele nume pe care le-a avut cândva cea mai mare uzină de producție a utilajelor miniere din Petroșani.

Coloana a fost turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani (ACP). Șeful proiectului a fost inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan.

La finele anului 1999, arată cifrele oficiale, SC UMIROM SA avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde de lei. FPS a decis să o vândă, iar fabrica a fost cumpărată în anul 2000 de fostul prefect PSD al judeţului, Aurelian Serafinceanu, pentru 7, 9 miliarde lei vechi.

Colaborator

FOTO: Constantin Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *