Când încep lucrările la bucata lipsă din A1
Lucrările la bucata lipsă pe autostrada A1 vor începe în primăvară. Constructorul român UMB începe lucrările pregătitoare pe lotul Margina -Holdea (secţiunea lipsă a Autostrăzii Lugoj-Deva) în primăvara anului viitor, mult mai devreme decât calendarul oficial, a anunţat Compania de Drumuri. Contractul pentru tronsonul de aproape 10 kilometri a fost semnat pe 14 octombrie 2022 la Timişoara, în prezenţa lui Dorinel Umbrărescu, o premieră pentru astfel de ceremonii oficiale.
Ordinul pentru etapa de proiectare a fost emis începând cu data de 5 decembrie de la care se calculează un termen de cel mult 11 luni, dar care poate fi redus, potrivit şefei DRDP Timişoara, Nicoleta Pordea.
”2023 va fi începutul unui proiect de investiții major pentru zona de vest și nu numai: demararea lucrărilor pentru secțiunea lipsă din autostrada A1 Lugoj-Deva, sectorul Margina – Holdea. D.R.D.P. Timișoara asigură activitatea de supervizare și consultanță pentru acest proiect. Ordinul de începere pentru partea de proiectare a fost dat în 5 decembrie, iar în primăvara lui 2023 va începe organizarea de șantier și pregătirea efectivă a terenului pentru începerea lucrărilor”, a transmis Nicoleta Pordea, director regional D.R.D.P. Timișoara.
Termenul de execuţie este de 34 de luni, iar la semnarea contractului, ministrul Sorin Grindeanu îl provoca pe Umbrărescu să termine şi această lucrare înainte de termen.
”Construcția tronsonului cu tuneluri (Margina-Holdea) de pe Autostrada Lugoj-Deva a intrat în linie dreaptă! Am semnat astăzi contractul de finanțare pentru construcția secțiunilor E și D ale Lotului 2 ale acestei autostrăzi. Sunt 2,2 miliarde de lei (cu TVA) care vor fi folosite pentru proiectarea și execuția lucrărilor finanțate preponderent prin PNRR. Tot astăzi am semnat contractul pentru proiectarea și execuția acesor secțiuni, care reprezintă, practic, ultimul tronson al autostrăzii Lugoj – Deva. Cel mai important obiectiv al proiectului este reprezentat de cele două tuneluri dintre Margina și Holdea, solicitate prin acordul de mediu. Constructorul român căruia i-a fost atribuit contractul a demonstrat până acum că respectă termenele contractuale și chiar poate finaliza lucrările mai devreme. De aceea, mă aștept ca și acest contract în valoare de 1, 826 de miliarde de lei (fără TVA), finanțat preponderent prin PNRR, să fie predat CNAIR cel mai târziu la finalul anului 2026”, a precizat Sorin Grindeanu, la momentul semnării contractului.
Finalizarea secţiunii lipsă dintre Lugoj şi Deva va permite circulaţia pe Autostradă fără întrerupere între Sibiu şi Vama Nădlac.
Monika BACIU