Campanie națională: „Închisoarea nu este doar între gratii!”
Acesta este genericul sub care se derulează Campania națională de prevenire a traficului de persoane, lansată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană.
Direcția de Asistență Socială Deva participă la desfășurarea evenimentului, care are ca scop principal creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației cu privire la sclavia modernă, în oricare dintre formele ei – de la exploatare sexuală și muncă forțată, până la trafic de minori și căsătorii forțate.
Astfel, Compartimentul Intervenție în Situații de Urgență și Prevenire Marginalizare Socială distribuie, în toate cartierele din municipiul Deva și la sediile serviciilor sociale, materiale informative ce conțin atât mesaje anti-trafic de persoane și de prevenire a acestor infracțiuni, cât și modalități de recunoaștere a victimelor exploatării. Totodată, în pliantele și afișele distribuite se regăsește numărul liniei TelVerde la care pot fi semnalate cazurile de trafic de persoane – 0800.800.678.
Acțiunea DAS Deva a debutat miercuri, 18 octombrie, de Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – instituită în anul 2007, pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen global de crimă organizată, și va continua pe parcursul întregii săptămâni, care este destinată prevenirii traficului de persoane.
Conform statisticilor, 50 de milioane de oameni sunt victime ale sclaviei moderne, în întreaga lume, iar România rămâne o sursă primară pentru traficul de persoane exploatate sexual și pentru persoanele exploatate prin muncă în Europa.
O analiză realizată de ANITP pe 180 de victime ale sclaviei moderne, monitorizate în prima jumătate a anului 2022, arată că femeile reprezintă 87% din total. Aproape jumătate dintre acestea (47%) sunt persoane minore, iar cea mai frecventă formă de exploatare este cea sexuală (83% dintre cazuri).
În privința relației dintre victime și recrutori, analiza relevă că aceștia se cunosc sau sunt prieteni în două treimi dintre situațiile înregistrate.
Pe de altă parte, mai mult de jumătate (57%) dintre victimele traficului de persoane incluse în analiză provin din mediul rural.
Județele Bacău, Dolj, Sibiu, Brașov și Galați ocupă primele locuri în topul zonelor de proveniență – cu peste 10 victime ale traficului de persoane, în timp ce Hunedoara face parte din categoria județelor unde au fost înregistrate între 3–9 victime.
DE REȚINUT! Traficul de persoane nu poate fi redus doar la aspectele de natură infracțională. În realitate, acesta este un fenomen social deosebit de complex.
Alegeți să nu fiți prizonieri într-o închisoare fără gratii!
Direcția de Asistență Socială Deva