Campania „Premianții fără premii”, la ceas de Centenar

Suntem deosebiți de onorați să vă adresăm invitația de a participa la un eveniment organizat în cinstea Zilei Naționale a României. Acum, la un secol de existență a Statului român modern, înțelegem să ne alăturăm și noi demersurilor făcute pentru a marca acest moment istoric. Gestul nostru este făcut cu dorința de exprimare a respectului profund față de acest popor. Și cum am putea să facem cel mai bine lucrul acesta decât arătând tuturor ce oameni minunați există pe aceste meleaguri. Îndrăznim să oferim României, de Ziua ei, un buchet de personalități pentru care oamenii au ieșit în stradă în ultimii cinci ani. Vom expune afișele campaniei „Premianții fără premii” de la prima până la ultima ediție a acestui eveniment. Va fi un moment retrospectiv, o privire înapoi către un demers îndrăzneț și ușor utopic la început, pentru a ști cum vom merge mai departe.

Vă invităm la un eveniment lipsit de festivism, dar încărcat, ne dorim, cu multă trăire românească. Așa cum am subliniat în cadrul campaniei noastre, patriotismul nu este nimic altceva decât modul în care iubești școala în care îți învață copilul, modul în care îngrijești spațiul verde din jurul casei tale, patriotism este modul în care îți iubești familia, vecinul, colegul și le ești alături când au nevoie. Patriotismul nu este obediența față de cineva anume, este modul în care ne comportăm pe stradă, modul în care alegem să lăsăm copiilor noștri o lume mai bună. Grigore Moisil spunea că idealul lui de fericire este să trăiască înconjurat de oameni care judecă aproape corect. Din această perspectivă, nu este o bucurie mai mare decât să facem tot posibilul pentru a lăsa tinerilor de azi o societate caracterizată prin toleranță, dialog, colaborare și respect față de valorile umane.

La „Premianții fără premii” am pus bucăți de timp, dar mai ales de suflete, unele lângă altele pentru a oferi un „trofeu” minunat celor care au fost invitați.

Ne-am dorit să spunem lumii că noi, românii, avem valori și știm să le respectăm, că oamenii sunt observați în strădaniile lor și că le mulțumim, le suntem recunoscători pentru modul în care se fac utili din punct de vedere social.

„A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice. Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Astfel, în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.”

Rândurile de mai sus au reprezentat punctul de plecare pentru un proiect care pare să se dezvolte, să crească de la o săptămână la alta. Despre ce este vorba!? Săptămânal, la Deva, oamenii se strâng în centrul oraşului la o adunare publică, miting, dacă doriţi să-i spunem aşa. „Ciudăţenia” o reprezintă faptul că nimeni nu protestează pentru nimic, nu există revendicări, nu sunt reproşuri. Oamenii vin să cunoască oameni care pot fi modele pentru semenii lor.

Cum se derulează acţiunea!? Simplu! La ora 11 oamenii vin la locul dinainte anunţat, acolo cei care doresc semnează pe diploma de premiant fără premiu, arătând gratitudinea lor pentru meritele premiantului care, pe lângă diploma respectivă, primeşte un buchet de flori tricolor, şi o insignă cu margareta tricoloră, logo-ul acţiunii.

Vineri, 30 Noiembrie, ora 14.00, vom expune, în aer liber, în Piața Victoriei din Deva, așa cum am mai spus, toate afișele campaniei „Premianții fără premii”, derulate pe parcursul ultimilor cinci ani, oferind cel mai frumos cadou României, exact ceea ce are mai de preț, oamenii săi. Vă așteptăm cu steaguri, fundițe tricolore, costume populare și, obligatoriu, zâmbetele pe chipuri, pentru a spune țării noastre „La mulți ani!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *