Călare, către Cetatea Unirii

Un tânăr pasionat de călărie a decis să meargă la Alba Iulia precum au făcut-o ardelenii în urmă cu 100 de ani. „Am dorit să aduc un omagiu celor care au murit încercând să facă Unirea de la 1918, străbunicului meu care a murit în Primul Război Mondial, dar şi celor opt milioane de cai care au murit atunci în timpul luptelor, în Europa”, spune Adrian Bumbar din Timişoara. La Deva, a fost aşteptat şi însoţit prin oraş de fraţii Mihai şi Alexandru Bădoi, care l-au condus pe centrul oraşului.

La aproape o săptămână de la plecarea din Timişoara şi după ore întregi în şa într-o ploioasă şi mohorâtă zi de noiembrie, Adrian Bumbar a ajuns la Deva pe înserate şi, până au reuşit să traverseze oraşul, s-a întunecat de-a binelea.

Trecătorii s-au oprit uimiţi la vederea celor trei călăreţi. Sunetul copitelor ce loveau la trap caldarâmul, ţinuta semeaţă a tinerilor şi tricolorul purtat de Adrian Bumbar au atras atenţia devenilor care s-au grăbit să-i fotografieze sau pur şi simplu i-au condus din priviri până s-au îndepărtat. „Se duc la Alba, da? Să meargă! Cinste lor! Aşa se sărbătoreşte ţara, să ştie România că face 100 de ani!”, spune o femeie oprită în staţia Lido.

Drumul celor trei s-a oprit la Pensiunea Alaska un loc unde şi-au găsit adăpost peste noapte calul şi călăreţul plecaţi în aventură, de Centenar.

Cutezătorul călăreţ care şi-a pus în gând să ajungă la Alba Iulia călare are 35 de ani şi este sportiv al Clubului de echitaţie Romsilva: “Călăresc de 28 de ani, cred că am deprins pasiunea pentru ei din primele zile de viaţă”, povesteşte Adrian în timp ce îşi îngrijeşte atent iapa şi o acoperă cu tricolorul.

calul BRENDA

Brenda are cinci ani şi este un exemplar reuşit de Cal de sport românesc: “Este o rasă obţinută prin încrucişarea a cinci rase de cai”, explică tânărul.

Până acum, Brenda s-a dovedit o tovarăşă de călătorie de nădejde care a făcut faţă provocărilor întâlnite pe drum: “Nu îmi pare deloc greu ce facem noi acum

. E un pic mai dificil printre maşini, dar, până la urmă, sunt eu cu calul meu ne simţim extraordinar. Avem de parcurs trasee accidentate, păduri, dealuri, munţi, ape şi poduri, am trecut şi pe autostradă.

Viteza de deplasare nu este foarte mare – parcurgem pe zi o distanţă de 40-50 de km, dar am avut şi două zile de pauză din cauza vremii nefavorabile.” În comuna Dobra, Adi Bumbar a fost aşteptat de mai mulţi oameni ai locului împreună cu primarul Ovidiu Pădurean.

La Deva, alţi doi tineri care iubesc echitaţia l-au însoţit prin oraş, până la pensiune. Mihai Bădoi este avocat şi este un mare iubitor al cailor.

A aflat din presă de iniţiativa lui Adrian Bumbar şi a decis să-l sprijine. Ba chiar i-ar fi plăcut să îl însoţească către Alba: “Doar problemele personale mă fac să nu îl urmez. Mi-aş fi dorit să-l însoţesc, dar aşa l-am condus prin Deva, cred că din spirit civic şi poate patriotism. E puţin nebunesc ce face el, este un gest pe care puţini sunt în stare să-l facă. Nu e suficient să îşi manifesti patriotismul de la terase sau pe reţele de socializare.Trebuie să pui piciorul în prag şi să faci ce ţi-ai propus”, spune Mihai.

Adrian Bumbar şi-a propus să ajungă vineri, 30 noiembrie, la Alba Iulia, unde se va întâlni cu ceilalţi tineri care vin de la Tăşnad, din Satu Mare şi care au preferat să ajungă la Alba Iulia călare precum românii care au mers acum 100 de ani la Marea Adunare Naţională să primească vestea Unirii.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *