Călan. Cum să ai succes în plină criză: LOGA TECHNIC PARTS
Peter Loga, investitor în Călan: „Prosperitatea țării trebuie generată prin inovație și antreprenoriat”
În februarie 2019, compania Loga Präzisionsteile GmbH & Co. KG din Germania a înființat, la Călan, ca parte a strategiei de expansiune a grupului, noua firmă Loga Technic Parts SRL.
Compania germană, înființată în 1991, este specializată pe producerea, prin strunjire, a pieselor din metal cu alezaje. În portofoliul companiei se găsește și o gamă variată de piese speciale, realizate prin procesare la presiune înaltă, pe mașini cu comandă numerică, de ultimă generație.
Companiile grupului de firme LOGA sunt specializate în prelucrarea componentelor de precizie pentru industriile hidraulică, pneumatică, electrotehnică, dar și pentru industria automotive. Numele companiei-mamă însuși reprezintă calitatea și inovația ca afacere de familie, dar și modernitate prin digitalizare: toate mașinile sunt conectate la un sistem de monitorizare de date pentru a putea înregistra starea și productia mașinilor. Înregistrarea activității mașinilor pentru un produs, este baza de calcul a costurilor de producție.
Muncă la jumătate, salariu întreg
Producția de serie în Călan a început în septembrie 2019. „Înființarea firmei a fost sprijinită activ de autoritățile locale, iar Parcul Industrial Călan este o adresă de primă clasă pentru noi afaceri”, spune Alexandru Romoșan, managerul de producție. “Am avut șansa ca, în pandemie, compania să acorde un sprijin maxim salariaților. Astfel, niciunul dintre angajați nu a intrat în șomaj tehnic, firma nu a disponibilizat personal, iar vreme de mai multe săptămâni, angajații au lucrat doar jumătate din timp, dar salariile au fost plătite 100%. Desigur, angajații nu au fost nevoiți să recupereze timpul de lucru. În plus, de Crăciun, fiecare angajat a primit un bonus de 150 de lei. Mai mult, compania Loga a acordat fiecărui copil minor al fiecărui angajat același bonus, în valoare de 150 de lei, de Crăciun. „Crizele vin nechemate, dar cheia este modul fiecăruia de a răspunde la criză”, adaugă Alexandru Romoșan.
Succesul companiei depinde de personal
Reprezentanții companiei au venit la Călan, la deschiderea firmei, pentru a se întâlni cu reprezentanții administrației locale, dar și cu reprezentanții Liceului Tehnologic “Ovid Densusianu” și cu elevii unității de învățământ, care au fost invitați să se specializeze, pentru a avea un loc de muncă plătit peste media în domeniu, pe posturi precum desenator tehnic, programator, reglor și operator CNC, strungar clasic, operator producție – control vizual și muncitor pentru prelucrarea metalului.
„Firma Loga are nevoie de calificați dornici să muncească. Detaliile se învață la locul de muncă. Nu căutăm maiștri supranaturali, ci oameni care au o bază și care se vor specializa, ulterior, în firmă”, a declarat, la momentul deschiderii, reprezentantul patronatului. Potrivit lui Peter Loga, cerința este mare, clienții germani doresc produsele Loga, astfel că succesul depinde de personal și de executarea produselor la calitatea cerută. Acesta este convins că prosperitatea țării trebuie generată prin inovatie și antreprenoriat.
Călanul produce o gamă variată de piese
Hala în care Loga Technic Parts a început producția este doar o bază de pornire. La Sibiu, pentru a face o comparație, există o firmă cu 3.000 de angajați, care vine din aceeași regiune din care provine și Loga. Firma mamă, Loga Prazisionsteile GmbH & Co. KG, funcționează într-o localitate cu tradiție industriala, Denkingen, cu numai 2.500 de locuitori. Mașinile folosite de companie, atât în Germania, cât și în România, sunt de înaltă tehnologie și precizie. Asta înseamnă că pentru ca o mașină să aibă viață îndelungată e nevoie de oameni cu simț tehnic, oameni calificați, oameni care pun și sentimente în munca lor, chiar dacă aceasta presupune producția de piese pentru industria auto și material rulant, pentru căi ferate, de exemplu.
Firmele interesate de încheierea unor contracte trebuie să știe că Loga Technic Parts poate asigura, potrivit managerului de producție, Alexandru Romoșan, o gamă variată de piese pentru industria automotive, pneumatică, hidraulică și electrotehnică.
A lăsat Finlanda pentru Călan
Alin Ionuț Iacobescu, operator CNC, a revenit acasă, la Hunedoara, după ce a muncit un an și jumătate în Finlanda. „Angajarea la firma Loga a fost o oportunitate pentru mine. Revenisem din Finlanda, unde lucrasem tot pe mașini cu comandă numerică: și strung, și freze. Am ales să vin acasă, la Călan, pentru că proiectul Loga Technic Parts îmi oferă șansa oportunității de dezvoltare aproape de familie și, desigur, un salariu bun, peste media pieței. Mai mult, deocamdată suntem o echipă mică, o mână de oameni, 10 angajați și e cumva… ca o familie. O familie care urmează să crească mult în 2022”, explică Alin Ionuț Iacobescu.
In urmatorii ani, compania va crește de 5 ori!
Pentru acest an, compania germană are comenzi foarte avantajoase, iar a doua etapă de dezvoltare a acesteia presupune construirea unei noi hale „Peste 2 hectare de teren au fost luate prin concesiune în Parcul Industrial din Calan. Avem deja proiectul și estimăm că începerea producției se va face în doi ani. Echipa ar urma să ajungă, astfel, de la 10, la 50 de angajați. Angajații care ar urma să ocupe aceste locuri de muncă trebuie să aibă o bază în domeniul prelucrării metalului. Trebuie să vă spun, însă, că avem și un coleg care a fost agent de pază, dar și-a dorit să învețe, a dovedit seriozitate, iar astăzi face muncă de maximă calitate”, mai spune managerul de producție, Alexandru Romoșan. Potrivit acestuia, salariile angajaților sunt peste medie în acest domeniu, asta pentru că patronatul, familia Loga, este convins că nu numai firma trebuie să aibă profit, ci și angajații să fie răsplătiți corect și motivați să lucreze.
Angajați buni, energici și motivați
Reprezentanții firmei anunță că nu fac angajări pentru perioade scurte, de 3 sau 6 luni, ci pe perioadă nedeterminată. Pentru a putea să funcționeze și să aibă încasări, care sunt direcționate, ulterior, în salariile angajaților dar și în taxele și impozitele care trebuie plătite către statul român, firma are nevoie de angajați profesioniști și fideli. La Călan, Loga aplică exact aceeași filosofie ca în Germania, și anume aceea de responsabilitate socială, iar în acest moment compania are nevoie de angajați cu experiență în prelucrarea metalului. „După ce, în prima etapă de dezvoltare a companiei, au fost angajate 10 persoane, continuăm să căutăm angajați buni care au o conexiune cu prelucrarea metalelor și doresc să se integreze cu multă energie și motivație în producția noastră de înaltă tehnologie. Piesele produse aici, în Călan, cu strunguri CNC sunt testate pe sisteme optice și cu dispozitive de măsurare digitale. Ele oferă, astfel, cea mai înaltă calitate”, explică managerul de producție, Alexandru Romoșan. El adaugă că mașinile sunt importante, dar mai presus de toate oamenii sunt cei care primesc atenția și îngrijirea necesară. “Angajații noștri primesc 13 salarii anuale. Al 13-lea salariu este împărțit și plătit în iulie și decembrie, iar salariații Loga Technic Parts au primit acest bonus chiar și în dificilul an 2020.”
Firmele interesate de încheierea unor contracte pot comanda companiei Loga Technic Parts din Călan o gamă variată de piese pentru industriile automotive, pneumatică, hidraulică și electrotehnică.
Pentru mai multe detalii accesați: https://loga-technic-parts.ro/