Câinele, cel mai vechi companion al omului
Câinele, pe lângă caracterul de „cel mai bun prieten al omului”, este şi cel mai vechi companion al lui, arată rezultatele unui studiu ADN realizat de o echipă internaţională de cercetători, citează BBC.
Analiza a dezvăluit că domesticirea câinelui datează de 11.000 de ani, de la finalul ultimei glaciaţiuni. Acest lucru confirmă că patrupedele au fost domesticite înaintea oricărei alte specii cunoscute.
Câinii erau răspândiţi în emisfera nordică la acel moment şi erau deja împărţiţi în cinci tipuri diferite.
În ciuda expansiunii câinilor europeni în era colonială, urme ale strămoşilor lor rezistă în America, Asia, Africa şi Oceania.
Dr. Pontus Skoglund, co-autor al studiului şi lider al laboratorului Ancient Genomics de la Institutul Crick din Londra, a declarat: „Câinii sunt cu adevărat unici prin faptul că sunt aceste vietăţi stranii, dacă te gândeşti. Când toţi oamenii erau încă vânători, ei au domesticit ceea ce este de fapt un carnivor sălbatic – lupul”.
„De ce au făcut oamenii asta? Cum a apărut asta? De asta suntem interesaţi în definitiv”.
Anders Bergström, autor şi cercetător la Crick, a spus: „Dacă privim în urmă cu patru sa cinci mii de ani, putem observa că Europa era un loc foarte divers când vine vorba despre câini. Deşi astăzi câinii europeni au forme atât de diferite, genetic, ei derivă dintr-un subgrup restrâns al diversităţii care exista”.
O echipă internaţională a analizat întreg genomul a 27 de câini din vechime asociaţi cu diverse culturi arheologice. Au comparat aceste analize între ele, dar şi cu câinii moderni.
Rezultatele au dezvăluit că rase precum Rhodesian Ridgeback, din sudul Africii, şi Chihuahua şi Xoloitzcuintli, din Mexic, au reţinut urme genetice ale vechilor câini din regiune.
Greger Larson, co-autor de la University of Oxford, a afirmat: „Câinii reprezintă cel mai vechi şi mai apropiat partener animal al nostru”.
Este crezut că ei au evoluat din lupii care au ajuns în taberele oamenilor. După ce au fost îmblânziţi, este posibil să fi fost folosiţi de oameni la vânătoare sau pentru pază.
Rezultatele mai arată că toţi câinii se trag dintr-o singură populaţie de lupi dispărută sau, probabil, din unii strâns înrudiţi.
Dr. Skoglund a mai spus că este neclar când şi unde s-a petrecut iniţial domesticirea.
Multe animale, precum pisicile, este posibil să fi devenit animale de companie când oamenii s-au stabilit, în urmă cu 6.000 de ani, pentru a se dedica culturi pământului.
Descoperirile au fost publicate în revista Science.
news.ro