Caii liberi ai Retezatului

Spectacol cu atitudine, la altitudine: turiştii aflaţi zilele trecute în zona lacului Bucura au fost întâmpinaţi de o herghelie de cai liberi. Caii galopează pe păşunile alpine alături de mânjii lor, se joacă şi se bucură de libertate. Turiştii au filmat herghelia din zona Lacului Bucura, iar postarea a devenit virală.

Exemplarele superbe gonesc fără teamă pe munte. Cu coamele şi cozile în vânt, caii galopează în jurul lacului conduşi de un exemplar puternic. Se opresc fornăind  la câteva zeci de metri de turişti. Oamenii scot rapid telefoanele ca să imortalizeze momentul, în timp ce cineva fluieră încetişor ca să domolească caii. Un angajat al Primăriei Municipiului Bistrița, Albert Gavrilă, pasionat de drumeţii, îi filmează. Postarea sa de pe facebook adună sute de mii de vizualizări.

Pe albastrul puternic al Lacului Bucura şi profilul stâncos al muntelui, caii sunt o adevărată privelişte, un spectacol plin de forţă şi de eleganţă. Mulţi cred că au de-a face cu cai sălbatici. Salvamontiştii spun însă că sunt hergheliile localnicilor. Proprietarii le dau drumul să trăiască în libertate pe munte toată vara. „Herghelia apare în zonă imediat ce noi ridicăm taberele. Proprietarii din zonă, din Sălaşu, Nucşoara, Peştera îşi aduc animalele sus, la munte, şi îi lasă acolo pe timpul verii. Toamna se duc după ei şi îi duc acasă”, explică Doru Oprişoni de la Serviciul Judeţean Salvamont.

Caii nu sunt periculoşi, dar ştiu să se apere de orice pericol. „Când simt o ameninţare, se aşează în cerc, cu capetele apropiate şi cu spatele în afară ca să poate lovi cu putere orice s-ar apropia. Dacă au mânzi, îi ocrotesc şi se strâng în jurul lor. Dacă văd de unde vine pericolul, îl înconjoară şi lovesc cu copitele. Mi-a povestit cineva că era cu câinele pe munte şi căţelul a văzut caii şi a început să latre furios. Caii au făcut cerc în jurul lui, s-au pus în poziţie de atac  şi omul de-abia a scăpat, aşa că turiştii trebuie să-şi ţină aproape animalele de companie şi să fie atenţi să se apropie cu precauţie pentru ca exemplarele să nu se simtă agresate. Trebuie doar să păstreze distanţa”, explică salvamontistul.

Pe lângă caii liberi, în Munţii Retezat, dar în zona Zănoaga, turiştii întâlnesc şi câţiva măgăruşi. Salvamontiştii au şase exemplare pe care îi folosesc pentru transportul materialelor pe munte. „Îi folosim în perioada de vară că să ducem diverse lucruri pe munte, ne ajută foarte mult cu transportul. Când e permanenţă, ei sunt lăsaţi liberi liberi şi dorm lângă refugiul nostru unde le-am făcut o cotroană. Acolo le aducem sare şi furaje. În restul zilei umblă liberi, merg la păscut. Comportamentul lor diferă faţă de cel al cailor, ei nu se strâng în cerc în caz de pericol, ci pur şi simplu fug”, spune Doru Oprişoni.

În schimbul spectacolului de la peste 2 mii de metri altitudine, turiştii îi răsplătesc pe cai. Aceştia se apropie de oameni de îndată ce simt mirosul alimentelor. Primesc morcovi, pâine şi chiar zahăr. Despre caii liberi din Retezat a scris şi Călin Hera, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti. Pe blogul său –  calinhera.wordpress.com – acesta scrie despre „Cai pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai” şi postează nişte fotografii superbe făcute cu telefonul.

 

Laura OANĂ

Foto: Calin Hera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *