CĂ AȘA VREA STATUL ROMÂN: FIRMELE PRIVATE VOR PUTEA OFERI MAI PUȚINE BENEFICII ANGAJAȚILOR

În disperarea dată de permanenta lipsă de soluții eficiente de a aduce bani la buget, autoritățile se amestecă din ce în ce mai mult în activitatea firmelor private dovedindu-le că a face afaceri cinstite în România e o utopie.

Mai nou, o modificare a legislaţiei fiscale pentru limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului – precum telefon, maşină, abonamente la sală sau clinici medicale -, a fost introdusă pe lista mai amplă de măsuri fiscale pregătite de către autorităţi, potrivit informaţiilor Profit.ro.

Dacă în prezent beneficiile extrasalariale nu sunt limitate, o măsură pregătită acum prevede plafonarea acestora la cel mult 33% din salariul lunar al unui angajat.

Autorităţile spun că asta e găselnița politică pentru a combate, zic ei, practica utilizată de unii angajatori de a oferi un salariu mai mic în cadrul unui pachet salarial care conţine diverse alte beneficii.

Printre beneficiile vizate sunt telefonul şi maşina pe care le pune la dispoziţie angajatorul, abonamente precum cele la sală şi clinici medicale private, eventuale cheltuieli pe care angajatorul le suportă pentru angajat. Probabil, guvernanții s-au gândit că firmele ar putea da un telefon la 10 angajați și câte o roată de automobil de agent de vânzări, la medic ar putea merge câte un angajat în fiecare an, iar la sală intrare o dată pe trimestru și acces la o singură ganteră… Și atunci economia națională ar fi salvată.

Aceasta se alătură unui grup de măsuri agreate în principiu de către liderii coaliţiei de guvernare, printre care restricţionarea unor activităţi pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanţă, impozitarea dură a câştigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităţilor acordate în construcţii, agricultură şi industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conţinut ridicat de zahăr, precum şi schimbarea impozitării imobilelor, creşterea accizelor şi limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea de proprietăţi imobiliare.

Mai rămâne de hotărât ca statul să-și pună cu sila și funcționari politici, aleși pe sprânceană, în conducerea firmelor private și ne întoarcem de unde am plecat acum 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *