Burse în SUA pentru liceenii din județ
Liceenii din județul Hunedoara, care se încadrează în anumite criterii, pot studia în Statele Unite ale Americii. Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională și de Ministerul Educației și Cercetării invită liceeni cu cetățenie română să participe în programul FLEX 2021-2022.
Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului academic 2021-2022.
Participarea în Programul FLEX, aflat acum la al 6-lea an de existență în România este GRATUITĂ. În anii de implementare, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind plasați în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Iowa sau Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992 iar acum se află în cel de-al 28 lea an de existență. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. În 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat.
Liceenii care au cetățenie română, sunt născuți între 15 iulie 2003 și 15 Iulie 2006, sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază engleza în liceu și îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani sunt eligibili pentru a se înscrie în cadrul competiției.
De altfel, o elevă a Colegiului Național de Informatică Carmen Sylva din Petroșani a fost în urmă cu doi ani în Statele Unite ale Americii în cadrul programului.
Colaborator