Bucuria zăpezii în Şureanu. Joaca unui pui de căprioară

Micuţul ţopăie prin zăpadă cu salturi largi şi o rupe la goană prin troiene. Aleargă cu o viteză care uimeşte. Se bucură de zăpadă şi de libertate. Mama sa îl priveşte liniştită, în timp ce puiul dă ture largi prin poiană.

Imaginile sunt surprinse în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, într-o zonă unde rangerii ariei protejate au identificat un loc de trecere pe baza urmelor lăsate de animale. S-a montat o cameră de monitorizare în zonă şi rezultatele sunt îmbucurătoare.

Este un căprior tânăr jucăuş, care a apărut pe imagini. A venit acolo cu mama sa, se observă pe o filmare căprioara care îl priveşte în timp ce aleargă.

Este şi un urs care vine în zonă, se simte că e o iarnă mai blândă. Apar şi lupi în imaginile de noapte, mistreţi. Este un semn că animalele se simt în largul lor, nu se simt ameninţate, e clar că nu e prezenţă umană în zonă, nu sunt vizitatori nepoftiţi”, spune Alin Alimpesc, director PNGMC.

 

„Nu e singura veste bună. Un ranger al nostru a filmat zilele trecute un ţap de capră neagră, este o specie care a fost văzută de-abia anul trecut pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.

În această perioadă, ţapii sunt solitari”, explică directorul ariei protejate, Alin Alimpesc. Anul trecut, tot la finele lunii ianuarie, rangerii au fotografiat pentru prima dată o capră neagră pe teritoriul parcului, îşi aminteşte şeful PNGMC. „Era un exemplar mascul atunci şi acum acesta prezenţa caprei negre s-a confirmat. Nu suntem siguri dacă este alt exemplar, mai ales că este în aceeaşi zonă, dar dacă a rezistat şi a rămas la noi în parc înseamnă că nu a fost o apariţie răzleaţă cea din 2019. Noi am trecut deja în lista de specii de inventariere a Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, în protocoalele noastre. Specia va fi monitorizată atent. E posibil să fie mai multe exemplare, de fapt, ar fi de preferat să fie şi femele în zonă.” Aşa că, la imaginile de pe camerele de monitorizare a faunei, s-au adăugat cele suprinse de rangerul Bogdan Luţ la o ieşire în teren când tânărul o observat ţapul de capră neagră.

 

Laura OANA

sursa foto-video: Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *