BRD depăşeşte pragul de 1 miliard de euro pentru operaţiunile de factoring din 2017
A treia cea mai mare bancă din România, din punct de vedere al valorii activelor, BRD, a anunţat joi că afacerile din operaţiuni de factoring au atins pragul de 1,1 miliarde euro în 2017, la o cotă de piaţă de 24%.
Pe o piaţă dinamică, cu creşteri de la an la an – 13% în 2017, 10% în 2016 – BRD a raportat un avans de 38% a volumelor derulate prin operaţiuni de factoring şi supply chain financing.
”Banca a înregistrat o evoluţie pozitivă (+23%) atât în ceea ce priveşte operaţiunile de factoring intern, care reprezintă 80% din totalul portofoliului, cât şi în ceea ce priveşte factoringul internaţional, în special în zona operaţiunilor de factoring de export (+41%)”, se arată în comunicat.
Portofoliul BRD continuă să fie axat pe operaţiuni de factoring fără regres, cu preluarea riscului de neplată asupra debitorilor cedaţi, acestea reprezentând 90% din portofoliu, incluzând în această categorie şi operaţiunile de reverse factoring sau supply chain financing.
”O caracteristică majoră a anului 2017 a fost dezvoltarea puternică a programelor de tip supply chain financing, care au generat volume în creştere cu 124% faţă de anul 2016. Acest lucru demonstrează că piaţa este deschisă spre soluţii care aduc beneficii ambilor parteneri comerciali, fie că vorbim despre vânzător sau despre cumpărător, în calitatea sa de debitor cedat”, se arată în comunicat.
Prin astfel de operaţiuni, vânzătorul obţine o finanţarea imediată a creanţelor sale, cu impact asupra cashflow-ului şi bilanţului companiei, iar plătitorul îşi poate optimiza la rândul său capitalul, prin termene de plată extinse, potrivit BRD.
Pentru derularea acestor tranzacţii, fluxul operaţional este simplificat şi bazat în principal pe schimbul de documente şi informaţii în format electronic.
”Operaţiunile de supply chain financing deschid calea digitalizării în factoring, banca noastră fiind în proces de upgrade a softului de factoring, un proiect complex care presupune implementarea unei soluţii integrate front-end – back- end, care facilitează atât accesul clienţilor la operaţiuni, cât şi un modul dedicat programelor supply chain financing. Avem de asemenea în vedere optimizarea întregului flux, pornind de la solicitarea clientului pana la aprobarea facilităţii şi derularea efectivă a operaţiunilor”, a declarat Anca Dogaru, director adjunct, Global Transaction Banking.
news.ro