Bobouțanu și beleaua cu Proserv
Gata! Contractul dintre Consiliul Local Hunedoara și firma Proserv a expirat, în data de 28 februarie, ora 24. După doisprezece ani! În toată această perioadă, Primăria a comandat zilnic lucrări privind măturatul străzilor, deszăpezirea orașului, întreținerea și amenajarea zonelor verzi. Zilnic, Primăria a comandat ce se face, unde se face, cât se face, și tot zilnic funcționari ai primăriei au recepționat lucrările măsurând și numărând, după caz, cantitațile de lucrări. Cei responsabili de recepție, cel puțin două persoane, au semnat zilnic un document de recepție, indiferent că a fost primar Nicolae Schiau, Ovidiu Hada, Viorel Arion sau Dan Bobouțanu! Acest mod de derulare a contractului a fost propus de Prosev și a fost acceptat de către primarul Nicolae Schiau încă de la începutul colaborării.
Lucrându-se în condiții de transparență totală, cu documente clare, care trec prin toate filierele de verificare tehnică și financiară, reclamațiile calomnioase au fost demontate pe parcursul celor 12 ani, Proserv având legea de partea sa, Proserv nefiind niciodată implicată în anchete cu caracter penal! Mai mult decât atât: lucrând corect și transparent, Proserv a reușit să-și obțină în instanța de judecată, drepturile contractuale și recuperarea prejudiciului cauzat de plata facturilor cu întârzieri de ordinul anilor, în timpul administrației Hada. În timp ce Primăria plătea facturile cu întârzieri de 2-3 ani, firma Proserv plătea TVA la zi, salarii la zi, combustibil, etc, stocând la dispoziția Primăriei Hunedoara, o parte din resursele financiare proprii, rezultate din contractele cu mari agenți economici privați și din credite bancare! Proserv a ales să nu întrerupă prestația și să nu concedieze angajații în timpul derulării contractului, având răbdare și credința că va recupera banii în instanță. Lucru care s-a întâmplat!
Dar ce este, de fapt, Proserv-ul?
Foarte pe scurt, cu promisiunea că vom reveni, Proserv este o firmă desprinsă din structura Combinatului Siderurgic Hunedoara, fiind constituită în 2002 ca filială a Siderurgicii. Între structurile economice care s-au privatizat în anul 2002, SC Proserv SA a fost achiziționată prin licitație de către Micro Mega Hd, o companie hunedoreana aparținând soților Lucian și Carmen Hărău. Despre Proserv și Recom Sid (cealaltă fostă filială a Siderurgicii, cumpărată de soții Hărău) se vorbește, de mai bine de cinsprezece ani, la Hunedoara, ca despre singurele privatizări de succes de pe fosta platformă siderurgică. Firmele au fost retehnologizate, după cumpărare, numărul de angajați a crescut de la cca 150, în 2003, la 500, în numai trei ani, locurile de muncă au fost înmulțite și menținute în timpul crizei economice. Munca soților Hărău și manegementul lor curajos și anticipativ, reputația de antreprenori corecți față de toți cei cu care intră în contact, au fost combustibilul unei dezvoltări sănătoase a companiilor. Proserv a avut contracte economice, mai ales în mediul privat, cu companii importante ca de exemplu: Mittal (a construit, fără reproș, fundațiile pentru laminorul de profile economice, lucrare de o tehnicitate foarte mare) construcții agrotehnice pe toată Câmpia de Vest pentru Smithfield, construcții industriale pentru rușii de la Reșița și Oțelul Roșu, Kronoshpan-Sebeș, etc.. Proserv este firma al cărei profesionism a fost remarcat, în 2017, și de către Comisarul European de Mediu, care a menționat calitatea excepțională a lucrărilor de ecologizare de pe fostele platforme industriale Călan și Hunedoara, executate de Proserv.
Când, cum și de ce a ajuns Proserv prestator la Primăria Hunedoara?
În anul 2006, Proserv adjudecă, prin licitație, două contracte de salubrizare pentru lucrări externalizate de către Primăria care era condusă de Nicolae Schiau: contractul pentru colectare deșeuri reciclabile și cel pentru măturat, deszăpezit și întreținere-amenajare zone verzi. Dat fiind că firma Proserv a fost constituită ca filială pe structura fostului Serviciu Administrativ al Siderurgicii, avea experiență și oameni pricepuți, care efectuaseră exact tipul de lucrări cerute de către Primărie, pe toată zona industrială a orașului, arie mai mare cu cca 25% decât suprafața locuită a Hunedoarei. La momentul 2006, Proserv era prestatorul de profil pentru Mittal. De altfel, principalul motiv pentru care soții Hărău au angajat contracte cu Primăria a fost exact nevoia de a menține locurile de muncă ale oamenilor preluați în filială, în condițiile în care devenise clar pentru toată lumea că Mittal intenționează să restrângă drastic activitatea și nu va mai efectua lucrări de curățenie exterioară decât pe arii foarte restrânse. Relația de prestări servicii dintre Proserv și Mitall continuă și în prezent, însă, așa cum bine a anticipat managementul, cu cifre mai mici.
Bun venit în politică, Conf. Univ. Dr. Carmen Hărău, antreprenor român de succes!
Comentarii legate de contractele încheiate de Proserv cu Primăria au fost nelipsite încă de la debutul lor, dar după ce Carmen Hărău a intrat în politică, devenind deputat, s-a dezlănțuit o adevărată “vânătoare de vrăjitoare”. Candidând uninominal, nu pe listă de partid, sub sigla USL, un proiect foarte iubit de români, Hărău a înregistrat la Hunedoara un scor impresionant în 2012, mai mult de 18.000 de voturi. Făcând analiza politică SWOT a proaspătului politician, jurnalista Monalise Hihn, care lucrase 7 ani la săptămânalul condus de Hărău, deci o cunoștea bine, scrie în 2013 următoarele: “Chiar și adversarii săi nu pun la îndoială nicio clipă capacitatea sa de muncă, inteligenţa şi spiritul organizatoric.” Iar la puncte tari ale lui Hărău, Hihn identifică: “Capacitate uriașă de muncă, inteligență, bun organizator. Este foarte bună în meseria sa de bază, lucru care o ajută în activitatea parlamentară. Este printre puținii oameni politici care vorbesc și scriu corect în limba română. În plus, faptul că se bucură de o stabilitate financiară o ajută să nu fie obligată să facă mari compromisuri în cariera politică. Are o tenacitate ieşită din comun în urmărirea planurilor sale şi se bate „la baionetă” pentru implementarea lor.”
Hărău a intrat, fără complexe, într-un sistem care-i era străin și pentru care ea era o străină. Pe tema „desantului” în politică a unui om fără trecut politic, direct în politica națională, „Replica” promite să revină, pentru că întâmplările cu care s-a confruntat actualului senator liberal, Carmen Hărău, explică, în mare parte, calitatea execrabilă a clasei politice românești. Având 52 de ani, o vârstă la care orice om “a spus”, deja, suficient de mult despre sine, din punct de vedere social, Carmen Hărău, proaspăt politician, nu negociază principii: nu menajază prostia, făloșenia fără substanță, nici oportunismul. Plătește oameni capabili să susțină proiecte serioase, nu lăudători, impostori și șantajiști, nici specialiști ai atacurilor murdare. Multe personaje, auto intitulate consultanți, formatori de opinie, analiști, jurnaliști, interpretări (?) care și-au făcut planuri cu Hărău, mai precis socotelile lor financiare pe buzunarul lui Hărău, au rămas cu buzele umfate! Ghinion! Atacată incalificabil, fără alt motiv decât șantajul, deputata nu cedează, nu polemizează dar transmite public: “Băieți, e degeaba! Nu vă dau bani nici de covrigi!”. În același timp, înțelege să cheltuiască sume uriașe pentru acțiuni caritabile, susținerea unor proiecte culturale și sportive, burse de studii pentru elevi și studenți, etc.
Ordin de serviciu pe unitatea mediocrilor din politică și a trompetelor lor : ”Afară cu Hărău!”
Performanțele și valoarea ei au aprins beculețele de alarmă și pentru unii politicieni, cei mărunți, care au văzut în Carmen Hărău un adversar prezent sau viitor, sau, pur și simplu, au dat pe afară de invidie. Politician versat, profesorul Moloț, cel care a lămurit-o pe Hărău să intre în politică, în PNL, a înțeles potențialul uriaș pe care îl aduce un asemenea om unei echipe politice. Lui Moloț i-a fost clar că Hărău a intrat în politică să facă, nu să fie, că este genul de politician care va da, nu va cere, fiindcă nu are pretenții de mărire politică și are o avere consistentă pe care a făcut-o în afara politicii. Așa încât a făcut schimb de colegii cu PSD: a dat Orăștia și a preluat Hunedoara pentru a o nominaliza pe Hărău. A abordat relația cu ea tranșant, pe bază de argumente, dar nu i-a pretins disciplină necondiționată, situație în care Hărău ar fi pus capăt carierei ei politice, înainte de a o începe. Însă mulțimea de „ paraziți de lux” ai politicii, persoane care n-au produs în viața lor nimic, pentru a se putea legitima ca valori, dar au în dotare șmecheria necesară pentru a se menține în politică și a o confisca, s-au pus pe treabă! Trebuiau să se scape de Hărău! Deci: Ce poți spune rău despre Carmen Hărău?
Armata de „deontologi” s-a pus pe căutat, “ Și-n chiloții lui Madam!” așa cum s-au lăudat, în cercul destul de larg al cunoștințelor lor. N-au găsit nimic, dar au demarat o manipulare ordinară bazată pe realitatea că Hărău este un om relativ bogat: ” Huo! Uite bogătoaia!” Contractele încheiate între Proserv și Primărie au devenit arme folosite împotriva politicianului Carmen Hărău. Au apelat la ultra cunoscuta metodă :” Calomniază, calomniază! Că tot va rămâne ceva!”Așa ceva poate face oricine, cu condiția să aibă suficient dispreț pentru sine și pentru adevăr. Au scris despre sume mult exagerate, au vânturat un audit al curții de conturi făcând intenționat confuzie între audit (o opinie posibil nesustenabilă) și raport ( document care consemnează nereguli clare, cu pagube imputabile). S-au scremut groaznic, au investit sume uriașe pentru ziare distribuite gratuit de însuși “gurul” corului principal de calomniatori, dar deputata Carmen Hărău , ținta lor vreme de patru ani, a rămas în picioare și a devenit senatoare!
Bobouțanu, ghiulea în războiul împotriva țintei Carmen Hărău
Disperarea nu face casă bună cu înțelepciunea. Nesigur de el, știindu-se șubred în campania de la localele din 2016, pesedistul Dan Bobouțanu, întocmai ca Viorel Arion, cu patru ani înainte, a căzut în brațele acestor indivizi, care i-au sprijinit mediatic candidatura. Ei nu dau nicio ceapă degerată pe valoarea lui, cum n-au dat nicio ceapă degerată pe Arion, ci au avut, ca întotdeauna, propria lor agendă, care nu coincide neapărat cu agenda clientului consiliat. Eliminarea din politică a deputatei Carmen Hărău era un punct important pe agendă.
De fapt, Bobouțanu nu este singurul om-torpilă, care s-a lăsat folosit în acest război. A făcut-o și Dorin Gligor, dar cel mai de neînțeles caz este strategia acceptată de Petru Mărginean, în perioada lui de primar liberal. Ce a avut el, personal, de câștigat, urmând rețeta prescrisă de aceiași „specialiști”? La ce i-a folosit, lui Petru Mărginean, ca viitor candidat liberal, campania de defăimare susținută de postul tv controlat de soția sa, împotriva colegei liberale, deputată de Hunedoara?! De ce a acceptat ipostaza de ghiulea? Oare nu s-a gândit că într-un război, adesea țintele nu cad, dar ghiulelele se distrug întotdeauna, fiind de unică folosință?!
“Să scăpăm orașul de ei!”
Ghinionul lui Bobouțanu este că principala armă care i s-a pus în mână împotriva lui Hărău, a fost contractul dintre Proserv și Primărie, privind măturatul, deszăpezitul și întreținerea-amenajarea zonelor verzi. Ce altceva ar fi putut inventa, deontologii? Bobouțanu a afirmat tot felul de prostii, fără acoperire, despre Proserv și acest contract, denigrând direct, sau prin trompetele pe care le finanțează, o firmă locală care își construise, muncind din greu, o bună reputație în afaceri. Proserv cotiza la bugetul local, din taxe și impozite, o sumă de două ori mai mare decât valoarea contractului cu Primăria. Campania împotriva Proserv a fost furibundă, nedreaptă și mincinoasă. În ciuda solicitării administrației și acționarului Carmen Hărău, n-au fost retrase de pe site-uri postările mincinoase despre anchete DNA, despre pagube pe care Proserv le-ar fi cauzat unor bugete locale. Lucrările au fost predate la termen și în condiții foarte bune. Cu toate acestea, potențialii parteneri ai Proserv sunt contrariați să găsească, în continuare, informații denigratoare. Cine va plăti daunele înregistrate prin afacerile ratate din această cauză?
“Ne-au chinuit rău, șefa! Am ajuns să ne scuipe unii pe stradă și să spună că suntem hoți “- scrie Andrei Goghie, coordonatorul activității de salubrizare din ultimii ani, într-o postare pe Facebook. Bobouțanu însuși a făcut, în campania electorală , afirmații de felul:” să scăpăm orașul de ei!”. Adept declarat al ideii :” În politică, singurul lucru imoral este să pierzi”, s-a comportat ca atare, deși nu avea nevoie, pentru a câștiga, de atacurile mizerabile împotriva unei firme despre care știa, încă de când era simplu consilier și apoi viceprimar, că muncește cinstit pentru fiecare bănuț. Bobouțanu apărase public Proserv, în calitate de consilier, în ședințele Consiliului Local din perioada administrației Hada. Mai mult decât atât, Bobouțanu perfectase,semnând cu mâna lui, în calitate de director al companiei Reclan, un contract comercial prin care firma Reclan a primit de la Proserv multe miliarde de lei vechi.
Parcă-ar da la pace…
După ce s-a așezat pe scaun, ca primar,datorită muncii organizatorice a PSD, pe secții de votare, a dezordinii organizatorice din PNL, a atitudinii șovăielnice a fostului primar și a trădărilor din echipa lui Viorel Arion, nu datorită campaniei mediatice făcute de consultanți și hateri , Bobouțanu a încercat s-o mai dreagă. S-a despărțit destul de greu de Proserv. Dar la adresa oficială trimisă firmei pentru prelungirea timpului de lucru, riposta familiei Hărău a fost fără echivoc:” Niciun minut de muncă în plus!” Decizia managementului Proserv de a sista contractul ar fi venit mult mai devreme, dacă rezilierea s-ar fi putut face unilateral, fără riscul plății de penalități. Proserv a fost obligată să aștepte expirarea contractului, mai ales că i-au fost admise solicitările de majorare a tarifelor, și și-au onorat obligațiile până la sfârșit. Dar nimic în plus!
Majorarea substanțială a tarifelor Prosev, în anul 2017, la care se adaugă interviul apreciativ, dat reporterilor INFO-HD, la adresa activității Proserv, i-a înnebunit pe „deontologii” primarului! Postările lor, intimidări și instigări ale consilierilor la abuz împotriva aplicării legii, sunt la limita cu infracțiunea! Bobouțanu începe să simtă pericolul dezintegrării mandatului sub loviturile pe care le-a dat și care acum i se întorc, dar continuă să joace cum cântă consultanții, ba îi mai și plătește cu bani publici, că doar l-au făcut primar, nu?! Băieții merită un loc lângă sufletul de ordonator de credite al primarului, nu-i așa?!
Nici iarna nu-i ca vara, nici Casito nu-i Salubprest.
Începutul activității Primăriei pe lucrările din fostul contract cu Proserv a fost spectaculos! Bobouțanu a avut posibilitatea să-și dovedească priceperea! A nins în ultimile zile din februarie, dar a nins și de mărțișor. Prin urmare, încă din prima zi a contractului, Bobouțanu, cu zăpada peste el, a avut ocazia să constate, în urările „de bine” ale hunedorenilor cu mașinile transformate în săniuțe, că “ așa cum așază Dumnezeu lucrurile, nimeni nu le așază!” A putut să constate că a chemat degeaba în ajutor utilajele de la firma Casito, pe bani cu care achita factura pe o iarnă întreagă la Proserv, că tot s-a făcut de râs în fața orașului! Hunedorenii trebuie să știe! Nu firma primăriei, Saluprest, a lucrat la începutul lui martie în oraș, ci utilajele firmei Casito. Păi se poate, dom. Primar?! Rușinicăăăă!
Contractul Primăriei cu Proserv s-a încheiat! Dar beleaua primarului Bobouțanu cu Proserv-ul, un executant cu tarife modeste, care a ridicat ștacheta prestațiilor suficient de sus, încât este greu de egalat, abia începe!
Monica PANĂ