BNS organizează în 12 decembrie un miting de protest privind Codul fiscal şi se alătură manifestaţiilor societăţii civile împotriva legilor justiţiei

Blocul Naţional Sindical (BNS) organizează în 12 decembrie un miting de protest privind Codul fiscal şi se alătură manifestaţiilor societăţii civile împotriva legilor justiţiei, anunţat, marţi, liderul BNS Dumitru Costin.

Costin a precizat că mitingul va fi organizat în 12 decembrie, pentru că până atunci se desfăşoară demersuri juridice.

”Ne vom alătura manifestaţiilor organizate de societatea civilă din România pe legile justiţiei, pentru că în ultima perioadă de timp am văzut foarte multe deraieri în discursurile publice ale liderilor politici, de o parte şi de alta, şi nu trebuie să lăsăm acest subiect să fie tranşat în spatele uşilor închise, pentru că discutăm de soarta tuturor cetăţenilor acestei ţări, nu de un lider politic sau altul. Şi, în egală măsură, să adăugăm, împreună cu societatea civilă, pe lista de teme încă două teme fierbinţi care vizează activitatea noastră, şi anume: faimoasa mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, modificările Codului fiscal şi, în traducere pentru toţi cei care ne urmăresc, modificările Legii 62, care înseamnă de fapt eliminarea îngrădirilor care sunt astăzi în legislaţia naţională asupra drepturilor şi libertăţilor tuturor lucrătorilor din România în a se organiza şi a-şi apăra drepturile şi libertăţile”, a precizat liderul BNS.

El a spus că, în urma modificărilor la Codul fiscal, vor fi afectaţi atât angajaţii din sistemul privat, dar şi cei din sectorul bugetar.

”Vor fi afectaţi şi lucrători din sectorul bugetar, încă nu realizează consecinţele Legii 153, mulţi dintre ei trăiesc din păcate în stratosferă şi nu văd ce se întâmplă în realitate. Am colegi care s-au trezit şi au început să facă evaluări propriu-zise şi au constatat că vor fi şi zone bugetare în care marea majoritate a salariaţilor vor fi la nivelul salariului minim. (…) Avem lucrători din companiile cu capital de stat, avem o listă impresionantă de firme care angajează un număr foarte mare de salariaţi, au zeci de mii de salariaţi, în sectorul de stat, care sunt sub constrângerea faimoasei ordonanţe 26 şi au o mulţime de restricţii şi până nu se elimină acele restricţii nici măcar nu pot face nimic în această perioadă de 20 de zile lucrătoare”, a susţinut Costin.

Liderul BNS a vorbit şi despre situaţia angajaţilor din sistemul privat, care, mai ales în firmele mici, sunt la mâna angajatorilor.

”Acolo unde există organizaţii sindicale, există deja puncte de vedere comunicate ale angajatorilor, care au mari semne de întrebare legate de constituţionalitatea acestor prevederi. Şi atunci, angajatorii spun: nu vrem să ne asumăm să ne trezim, la începutul anului viitor, după ce am crescut salariile brute, cu altă hotărâre care să ne pună să dăm salariile înapoi, şi atunci vin cu nişte propuneri de genul să dăm temporar nişte prime, nişte stimulente în bani, pentru ca salariatul să nu piardă la venitul net. (…) Cei mai mulţi care vor avea de pierdut sunt cei din firme mici, foarte mici. Degeaba a venit Guvernul cu acea aberaţie de ordonanţă 82 prin care chipurile a creat un cadru prin care organizaţiile sindicale din România să se întâlnească cu angajatori din peste 400.000 de firme mici, să discutăm caz cu caz cum se întâmplă ajustările salariale. Acolo sunt la dispoziţia angajatorului”, a declarat Dumitru Costin.

El a precizat că CNSLR Frăţia nu se alătură demersurilor BNS: ”Din păcate, colegii de la CNSLR Frăţia au altă opţiune. Nici săptămâna trecută nu au semnat demersul făcut de restul mişcării sindicale la Avocatul Poporului. Între timp, ei au semnat un acord cu Guvernul, îşi creează nişte mecanisme de lucru. Evident, ele nu vor putea să-şi atingă obiectivele, e mai mult o chestiune de imagine şi e posibil să fie beneficiarii unor înţelegeri”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *