Sindicaliștii cer Parlamentului să dezbată și să voteze modificarea Legii dialogului social

Blocul Naţional Sindical (BNS) face apel la toate partidele parlamentare să continue dezbaterile şi să dea votul pentru modificarea Legii dialogului social în această sesiune parlamentară.

BNS a luat act de apelul preşedinţilor confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional reunite în cadrul ACPR prin care au cerut retragerea proiectului de lege de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social, arată reprezentanţii sindicatelor, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

„Cu amărăciune constatăm că în opinia organizaţiilor patronale modificarea Legii 62/2011 în această sesiune parlamentară ar fi inoportună, aşa cum în ultimii 8 ani au adresat acelaşi tip de mesaj tuturor oamenilor politici aflaţi la conducerea României. Patronatele consideră că finalizarea acestui demers în această sesiune parlamentară «ar induce tensiuni şi / sau reconfigurări structurale cu potenţial de a fi exploatate politic». Trebuie să le reamintim că în democraţie soluţiile la problemele economice şi sociale ale unei naţiuni sunt soluţii politice, date de guverne politice sau de parlamente constituite în baza opţiunilor politice ale cetăţenilor. Regretăm faptul că în comunicatul pe care patronatele l-au asumat se amestecă ca de obicei jumătăţi de adevăr şi jumătăţi de minciună (cel mai adesea minciuni prin omisiune)”, arată BNS.

Conform sursei citate, este adevărat că CES a avizat nefavorabil propunerea legislativă, aviz comunicat Parlamentului în 17 iulie 2018, dar patronatele omit să menţioneze că motivul avizului nefavorabil nu a fost inoportunitatea modificării Legii 62/2011, din contră, avizul CES precizează că modificările aduse nu sunt suficient de semnificative pentru a corecta situaţia actuală. Mai mult, patronatele fac abstracţie de faptul că ulterior avizului CES, atât iniţiatorii, cât şi membrii comisiei pentru muncă din Senat au modificat substanţial textul iniţial, în urma consultării partenerilor sociali. Mai multe dezbateri au avut loc la comisia pentru muncă din Senat şi ulterior la Camera Deputaţilor, dând astfel partenerilor sociali posibilitatea de a-şi comunica punctele de vedere.

BNS adaugă că e adevărat că Senatul a respins acest proiect de lege pentru modificarea legii dialogului social în şedinţa din 19 noiembrie 2018, dar ar fi trebuit menţionat că această situaţie a fost generată exclusiv de absenţa unui număr important de senatori în cadrul şedinţei de plen în care s-a votat acest proiect. Deşi a primit un vot majoritar, fiind lege organică, numărul de voturi nu a fost suficient pentru adoptare. Avizul Comisiei pentru Muncă din Senat a fost unul favorabil cu modificări.

Reprezentanţii BNS mai spun că actuala lege 62/2011 a fost adoptată fără a fi existat un acord sindicate-patronate în acest sens, fără dezbateri în Parlament, printr-o procedură permisă de Constituţia României, dar care în opinia lor a reprezentat un abuz de putere – asumarea răspunderii guvernului.

„Încă din 2012 am înregistrat la Parlamentul României un amplu pachet de propuneri de modificare a legii 62/2011, propuneri blocate în Parlament prin şantajul exercitat de-a lungul timpului de organizaţiile patronale asupra factorilor politici de decizie din România, de la Preşedinţi şi Prim miniştrii, lista continuând cu aproape toţi liderii politici. În mod constant au ameninţat în spaţiul public pe oricine a îndrăznit să-şi asume modificarea acestei legi. Atunci când în calitate de organizaţii patronale reprezentative nu le-au fost auzite vocile au recurs la alte instrumente de presiune politică şi diplomatică utilizând aşa zise ONG-uri (de exemplu Coaliţia pentru Dezvoltarea României sau camere de comerţ străine ce operează pe teritoriul României)”, scrie în comunicatul BNS.

Ei susţin că organizaţiile patronale vorbesc cu atâta uşurinţă despre efectul devastator pe care modificarea legii dialogului social l-ar avea asupra investiţiilor sectorului privat omiţând să menţioneze că investiţiile pe termen lung ale companiilor din România s-au înjumătăţit în 2018 faţă de 2009, dovadă a faptului că fără investiţiile statului, mediul privat nu are resurse de investire sau, dacă le are, nu are interes să investească.

Conform sursei citate, în fiecare an din ultimii patru, România este somată în mod constant de Comisia Europeană să-şi corecteze legislaţia dialogului social astfel încât să relanseze negocierile colective la nivel de sector. De asemenea, în 2018 Comitetul European pentru Drepturi Sociale în cadrul raportului anual de monitorizare a respectării prevederilor Cartei Sociale Europene, constată reducerea semnificativă a contractelor colective de muncă şi cere Guvernului să precizeze ce măsuri au fost luate pentru întărirea dialogului social şi negocierilor colective.

„Având în vedere cele exprimate mai sus cerem liderilor politici ai României, atât din ţară, dar şi celor ce ne reprezintă la Bruxelles sau Strasbourg, să-şi asume soluţii în direcţia respectării standardelor minime de muncă, atât de clamate de Germania sau Franţa, dar considerate însă inoportune în România. Dacă până în prezent organizaţiile patronale nu ne-au auzit, atunci mai spunem încă o dată, BNS consideră că se impune modificarea legii 62/2011, aşa cum susţine de altfel şi Comisia Europeană, Consiliul Europei sau Organizaţia Internaţională a Muncii”, mai scrie în comunicat.

BNS consideră că este timpul pentru asumarea unui vot în Camera Deputaţilor pentru modificarea Legii 62/2011 privind dialogul social, în această sesiune parlamentară, tocmai pentru că această lege, fiind una organică, necesită atât prezenţă, cât şi vot dat de formaţiunile politice reprezentate în Parlament, indiferent de culoarea lor politică.

„Vrem să ne putem uita în ochii celor ce votează pentru că elementele cheie din propunerea de modificare a legii dialogului social vizează exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, tocmai de aceea noi considerăm că acestea ar trebui susţinute indiferent de poziţionarea pe eşichierul politicii româneşti”, susţine BNS.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *