Bilanțul deceselor Covid-19 în România
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, concluziile comisiei care a verificat raportarea deceselor COVID-19, afirmând că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS – 18.948 de decese. „Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670”, a afirmat Mihăilă.
Ioana Mihăilă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că mandatul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 a fost identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă, analiza procesului raportărilor curente din bazele de date actuale, identificarea corespondenţei dintre bazele de date actuale şi identificarea eventualelor neconformităţi.
Ea a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.
Ioana Mihăilă a prezentat o analiză a deceselor pentru cele două coduri raportate de spitale.
„Aceste date sunt raportate de spitale către INSP şi arată că pentru anul 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar. Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID”, a detaliat ministrul Sănătăţii.
Ea a adăugat că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS – 18.948 de decese.
„Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670”, a afirmat Mihăilă.
Ea a menţionat că această comisie a analizat în profunzime datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele 2 sisteme.
„Au fost diferenţe până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele 2 platforme”, a subliniat Ioana Mihăilă.
Printre concluziile comisiei legate de acest aspect a fost aceea că organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraporatarea la DSP, e un nivel de cunoaştere redus şi un nivel de confunzii al celor care raportează în special pentru Alert MS.
Comisia a stabilit că este necesar un proces de actualizare a deceselor din CoronaForms.
news.ro