Beneficii şi servicii sociale acordate de Direcţia de Asistenţă Socială Deva în anul 2019
- În medie, 100 de familii/persoane singure, din municipiul Deva, fără niciun venit sau cu venituri modeste au beneficiat, lunar, în 2019, de ajutorul social acordat conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – în scădere comparativ cu anul 2018, când numărul mediu lunar de beneficiari a fost 112. Cel mai mare număr de beneficiari ai ajutorului social a fost înregistrat în luna ianuarie 2019 (109 familii/persoane), iar cel mai mic în luna octombrie (91).
Beneficiarii de ajutor social au efectuat acţiuni de interes local, conform planului anual de acţiuni aprobat prin hotărâre a Consiliului Local şi au fost verificaţi periodic, prin efectuarea de anchete sociale.
Plata acestor drepturi s-a efectuat de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, pe baza situaţiilor transmise lunar de către Direcţia de Asistenţă Socială Deva.
- Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, 61 de familii/persoane beneficiare de ajutor social au primit, anul trecut, ajutor pentru încălzirea locuinţei – în valoare de 58 lei/lună/familie. Ajutorul a fost acordat de la bugetul local şi a avut o valoare totală de 18.398 de lei.
În baza aceluiaşi act normativ, a fost acordat ajutorul pentru încălzirea locuinţei familiilor/persoanelor singure care folosesc pentru încălzire energie termică/electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, astfel: 224 de cereri au fost aprobate pentru perioada ianuarie-martie 2019, iar 160 de cereri, pentru intervalul noiembrie-decembrie 2019.
Plata acestor drepturi s-a efectuat de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, pe baza situaţiilor transmise lunar de către Direcţia de Asistenţă Socială Deva.
- 129 de familii/persoane din municipiul Deva au beneficiat, anul trecut, de ajutoare de urgență în valoare totală de 359.500 de lei, în scopul prevenirii marginalizării sociale.
- Între 2 şi 6 copii din municipiul Deva au primit, lunar, în 2019, tichete educaţionale, în valoare de 50 lei/persoană, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor care provin din familii defavorizate. Cel mai mare număr de copii care au beneficiat de acest drept a fost înregistrat în luna decembrie (6), iar cel mai mic în luna ianuarie (2).
- În medie, 159 de contracte individuale de muncă au fost încheiate, în anul 2019, între Direcţia de Asistenţă Socială Deva şi persoanele angajate ca asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi grave, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Salariul net lunar al asistenţilor personali a fost de 1.263 de lei/persoană. În perioada concediului de odihnă al acestora, pentru că Direcţia de Asistenţă Socială nu le poate asigura înlocuitori, în medie 692 de persoane cu dizabilităţi grave au beneficiat de o indemnizaţie lunară echivalentă cu salariul net al asistentului personal.
- Totodată, anul trecut, au fost acordate tichete gratuite de călătorie pentru transportul public local în municipiul Deva unui număr de 615 persoane cu dizabilităţi, potrivit HCL nr. 154/2018, iar 22 de persoane cu dizabilităţi au beneficiat de carduri de intrare la Complexul „Aqualand”, conform HCL nr. 134/2013.
- 35 de familii din municipiu au beneficiat, în 2019, de alocaţia pentru susţinerea familiei, potrivit Legii nr. 277/2010.
- În medie, 45 de persoane din municipiul Deva au beneficiat lunar, anul trecut, de hrană gratuită la Centrul de zi „Cantina socială” – în valoare de 12 lei/zi/persoană, urmărindu-se efectuarea unor activităţi gospodăreşti de către beneficiari (conform HCL nr. 431/2019), precum şi situaţia socio-economică a familiilor acestora.
- Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte Deva – care oferă găzduire pe perioadă determinată şi masă gratuită, precum și servicii de consiliere şi reintegrare socială – a găzduit, în 2019, un număr de 50 de persoane.
Persoanele găzduite în Adăpost sunt sprijinite la întocmirea actelor de identitate şi a dosarului pentru acordarea ajutorului social, precum şi la înscrierea la medicul de familie. De asemenea, persoanele care au probleme de sănătate primesc sprijin pentru întocmirea dosarului în vederea stabilirii gradului de dizabilitate sau a pensiei de invaliditate.
- Alte 60 de persoane vârstnice, din municipiul Deva, au beneficiat, anul trecut, de servicii sociale prin Centrul de zi „Clubul Seniorilor”, care oferă vârstnicilor posibilitatea de a-şi petrece timpul liber în mod activ şi plăcut şi de a se implica în viaţa comunităţii.
- 13 persoane vârstnice au beneficiat, în 2019, de „Servicii de îngrijiri personale la domiciliu”. Aceste servicii se realizează în baza unui contract şi constau în: servicii de bază (igienă corporală, hrănire şi asistenţă socială şi emoţională), servicii de suport (prepararea hranei sau transportul acesteia la domiciliu, efectuarea de cumpărături, sprijin pentru plata unor servicii şi obligaţii curente, activităţi de menaj) şi alte servicii (consiliere socială/juridică, însoţirea beneficiarilor la plimbări sau vizite şi la diferite instituţii pentru rezolvarea problemelor personale).
- 35 de locuințe și camere în căminele sociale au fost repartizate, anul trecut, persoanelor îndreptățite, de către comisiile de locuințe sociale și locuințe ANL, astfel: 6 locuințe sociale (în imobilele de pe străzile Zăvoi, N. Grigorescu și Al. Streiului), 17 camere în căminele sociale, 1 locuință construită din fondurile statului și alte 11 locuințe ANL (în imobilele ANL1 de pe Al. Moților și ANL 2 și 3 de pe str. M. Eminescu).
Totodată, în anul 2019, au fost înregistrate 60 de cereri noi pentru locuințe sociale și alte 7 cereri pentru locuințe ANL.
Pe de altă parte, anul trecut au fost vândute către chiriași 6 locuințe ANL cu plata în rate și 1 locuință ANL achitată integral, încasându-se astfel aproape 190.200 de lei, în total (din care aproximativ 44% s-a constituit venit la bugetul local, iar restul, venit la bugetul Agenției Naționale pentru Locuințe București).
De asemenea, a fost vândută o locuință din fondurile statului, cu plata în rate.
În același timp, dintre cele 36 de locuințe ANL vândute, până în prezent, către chiriași, cu plata în rate, în cursul anului 2019 s-au încasat, în total, aproximativ 224.000 de lei (din care aproape 53% s-a constituit venit la bugetul local, iar restul, venit la bugetul ANL București).
Biroul de presă