BEI anunţă că îşi extinde serviciile de asistenţă tehnică pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene în România
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat că a semnat acorduri de servicii de asistenţă tehnică, pentru implementarea proiectelor (ASATIP), în valoare de 20 milioane euro cu Ministerul Sănătăţii (MS), pentru asistenţă tehnică în vederea construirii a trei spitale regionale de urgenţă în Iaşi, Cluj şi Craiova, şi cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), pentru îmbunătăţirea mecanismelor de control în sectorul achiziţiilor publice şi înfiinţarea unităţilor centrale de achiziţii la nivel local.
Primul Acord de servicii de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor (ASATIP) semnat cu Ministerul Sănătăţii formalizează angajamentul experţilor BEI sprijiniţi de consultanţii terţe părţi în acordarea de asistenţă tehnică pentru construcţia a trei spitale regionale de urgenţă în Iaşi, Cluj şi Craiova.
Implementarea proiectului va îmbunătăţi infrastructura din sectorul sanitar în cele trei regiuni şi va contribui la realizarea obiectivului politicii de coeziune. De asemenea, va consolida capacitatea Ministerului Sănătăţii de a implementa singur proiecte similare de spitale regionale. Echipa BEI va acorda sprijin unităţii de implementare a proiectului pentru a facilita procedura de achiziţie, implementarea, managementului contractului şi finalizarea cu succes a acestul proiect etalon.
“Serviciile de asistenţă tehnică reprezintă un foarte bun mijloc de a ajuta România în pregătirea proiectelor de importanţă strategică pentru ţară, care pot atrage fondurile europene, inclusiv împrumuturi BEI. În situaţia de faţă, vom acorda servicii de asistenţă tehnică în pregătirea proiectării şi construcţiei a trei spitale regionale de urgenţă mult aşteptate în Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova. De asemenea, sprijinul acordat de BEI Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice va îmbunătăţi mecanismele de control pentru a preveni risipa şi a economisi banii contribuabililor prin achiziţii centrale regionale eficiente”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că astfel are loc un pas important pentru construcţia celor 3 spitalele regionale din Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova.
”În cadrul Acordului de asistenţă tehnică vom beneficia din partea experţilor BEI de consiliere pentru proiectare, supraveghere şi construcţia celor 3 spitale regionale. Continuăm, în acest fel, colaborarea şi trecem de la faza de pregătire la cea de implementare a proiectelor de construcţie a spitalelor regionale”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Începând cu 2012, BEI acordă autorităţilor din România sprijin în implementarea proiectelor cu scopul de a consolida implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.
Cel de-al doilea Acord semnat cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice va complementa realizările din primul acord rezultatele prin acordarea de sprijin ANAP în îmbunătăţirea controlului ex-ante realizat de Agenţie şi în crearea de valoare adăugată pentru contribuabili prin achiziţiile centrale regionale.
“Prin asistenţa tehnică furnizată de BEI, ANAP va continua procesul de consolidare a reformei controlului ex-ante, astfel încât acesta să se desfăşoare în linie cu Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice. Precizez că este esenţial pentru autorităţile contractante ca verificarea ex-ante făcută de observatorii noştri, văzută până acum în piaţă ca un călcâi al lui Ahile, să funcţioneze la parametrii optimi. De asemenea, fac precizarea că experţii băncii vor sprijini agenţia în configurarea unor unităţi de achiziţii centralizate la nivel local. Aceste unităţi vor aduce o serie de avantaje pentru sistemul de achiziţii din România, precum transparenţa în cheltuirea banilor publici sau o putere de negociere mai mare ca urmare a volumelor ridicate de achiziţii ” a declarat, la rândul său, preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş.
Experţii BEI lucrează alături de instituţiile române în realizarea proiectelor strategice şi complexe, punând la dispoziţie o gamă de servicii personalizate de asistenţă tehnică, ce nu sunt disponibile pe piaţă.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale UE şi care reprezintă interesele acestor. Ea pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE.
BEI este cel mai mare debitor şi creditor multilateral din lume ca volum al tranzacţiilor, oferind fonduri şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi viabile, care contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.
news.ro