Banii

Banii, muniție politică

În acest moment există primării care au bani să funcționeze doar în primele luni din an și chiar să nu mai plătească salariile angajaților. La unele nu se colectează suficient, altele nu au de unde și în anumite situații arieratele sunt așa de mari încât fără ajutor riscă să intre în insolvență. Vă dați seama ce șanse pentru investiții sunt acolo. Vă dați seama cum se uită primarii la cei care împart fondurile. Nu ai bani, nu poți face nimic în localitate, cetățenii te înjură și nu te mai aleg.  Din păcate, de mult timp, culoarea politică rezolvă pentru unii situația, pentru alții o încurcă. Dacă aparții partidului aflat la putere treaba este rezolvată. Banii pot schimba convingeri de o viață și ajută partidele să-și adauge în rândurile lor edili aflați în cealaltă tabără, când aflați în imposibilitatea de a-și ține promisiunile electorale respectivii fac traseism politic.

Se știe că în general primarii dau trendul la alegeri, și mă refer în special la cei de la comune unde majoritatea pot influența votul cetățenilor. Prin diferite metode, unele legale, altele ilegale. Ei au la îndemână atragerea de fonduri europene, finanțări prin  POCU (Programul Operațional Capital Uman), POC (Programul Operațional Competitivitate), POIM ( Programul Operațional Infrastructură Mare), POAT (Programul Operațional Asistență Tehnică), POR (Programul Operațional Dezvoltare Regională), POCA (Programul Operațional Capacitate Administrativă), POAD (Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate) și bineînțeles PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). Mai pot apela la Mecanism Financiar Norvegian, Programul de Cooperare Elvețiano-Român, Înfrățire Instituțională Twinning Out sau Mecanismul Pentru Interconectarea Europei.

O formă așteptată dar controversată de a acoperii golurile din visteria primăriilor și de a supraviețui, este rezolvată prin repartizarea sumelor alocate din impozitul pe venit de către Guvernul României.  Aproape întotdeauna împărțirea acestor  bani  puși la dispoziția consiliilor județene a stârnit nemulțumiri, tensiuni și scandaluri. Același lucru s-a întâmplat și zilele trecute la Deva.

Repartizarea sărăciei

Vineri, 26 ianuarie 2018, în ședința de consiliu județean s-a dezbătut proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate către unitățile administrativ–teritoriale din județul Hunedoara. Sumele alocate din cota de 17,25% a impozitului pe venit ce va fi împărțită orașelor și comunelor este de 11,65 milioane lei. Repartizarea propusă și aprobată a fost sămânță de scandal, consilierii  județeni PNL arătându-și nemulțumirea pentru modul în care se alocă aceste fonduri. De altfel, deputatul Lucian Heius, a avut o convorbire cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara, cu câteva zile înainte de această ședință, arătându-si nemulțumirea, dar solicitarea bazată pe cifre a rămas fără rezultat. Legea Bugetului de Stat prevede în mod explicit că sumele repartizate prin hotărâre de consiliu județean au ca destinație achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare sau de capital în ordine cronologică. Domnia sa constată cu amărăciune că locuitorii din localitățile administrate de primarii PNL sunt pedepsiți în acest mod. Aproape 70% din bani au fost alocați primăriilor PSD în situația în care primarii PNL administrează 40,9% din populația județului. Aplicând acest procent primăriile cu edili liberali ar fi trebuit să primească 4,76 milioane, împărțeala făcută stabilind pentru ei doar 29,4%.

“Ați privat populația cu 1,35 milioane lei” a spus  consilierul județean PNL Vetuța Stănescu în ședința de la consiliu județean. Liberalii au propus un amendament prin care solicitau o altfel de repartizare dar acesta a fost respins. De altfel nici liberalii nu au votat hotărârea referitoare la buget și au anunțat că dacă nu se respectă articolul din Legea Bugetului de Stat, o vor ataca în contencios administrativ. Președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, a explicat că s-a ținut cont  de nevoia de dezvoltare uniformă, de nevoia de cofinanțare a proiectelor cu fonduri europene. A rămas cum a vrut el. Și asta în timp ce unele comune liberale au primit zero lei.

PNL Deva și-a ales președintele

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, organizația locală Deva a PNL și-a ales președintele. La vot au participat 95 de membri din 540. Pentru președinția filialei s-au înscris Florin Oancea și Mirel Oltean. După prezentarea platformelor celor doi candidați s-a trecut la vot și în urma numărării, Florin Oancea a fost ales președinte al filialei PNL Deva cu 85 de voturi. Mirel Oltean  obținând 8 voturi, 2 fiind declarate nule. Primarul municipiului Deva a declarat după alegerea sa în funcția politică că vrea ca în viitor organizația locală să se întărească făcând cu aceasta ocazie invitația pentru cei care doresc să se înscrie în partid. Crede că data de 5 Noiembrie 2017, când a fost ales primar, reprezintă momentul de relansare a organizației PNL din Deva, dar și din județ.

Ce vrea noul președinte?

Își dorește să aibă o echipă puternică care să-l ajute să-și onoreze promisiunile către deveni. Oancea a mai spus că într-o țară normală funcția administrativă este despărțită de cea politică dar că în momente dificile deținerea lor de aceeași persoană este soluția potrivită.

Primarul are nevoie de susținerea partidului din care provine.Vrea ca în 2020 la Primăria Deva să fie un primar și un viceprimar ai PNL și bineînteles majoritate în consiliul local. Ba mai mult, pentru consolidarea partidului, vrea ca la conducerea Consiliului Județean să fie tot un liberal.

Obtuzitate și declarații

Florin Oancea mai spune că în bugetul pe 2018 a Primăriei Deva a fost repartizată pentru prima dată suma de 415.000 de lei pentru Spitalul Județean de Urgența Deva, chiar dacă aceasta instituție este în administrarea Consiliului Județean. Știe că la acest spital apelează și populația din Deva și de aceea consideră normal să sprijine achiziția de aparate medicale de performanță în 3 secții. Din păcate nu a primit același răspuns din partea conducerii Consiliului Județean, primăriei Deva repartizâdu-i-se doar suma de 100.000 de lei din fondurile prevăzute pentru unitățile administrative-teritoriale, în timp ce Hunedoara, cu primar PSD, a primit 300.000 lei.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *