Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB va începe forajul tunelurilor

Constructorul UMB, în asociere cu EuroAsfalt, va finaliza tunelurile Autostrăzii Margina – Holdea până la sfârșitul anului viitor, conform termenului din PNRR. Lucrările vor include forarea tunelurilor de peste 2 kilometri de la toate intrările, o abordare inovatoare ce promite să accelereze procesul de construcție.

Lotul de 9 km dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este ultimul care lipsește pentru a completa autostrada A1 între Sibiu și Nădlac II. UMB, în colaborare cu EuroAsfalt, lucrează deja la portalurile de intrare în cele două tuneluri ce vor face legătura între cele două localități.
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a explicat la B1 TV avantajele folosirii tehnologiilor combinate NATM și Cut&Cover pentru tunelurile de pe A1 Lugoj – Deva, spre deosebire de abordarea folosită pe secțiunea A1 Sibiu – Pitești.

„Aici se va săpa din ambele capete, iar luminița se va vedea la mijlocul tunelului”, a subliniat Scrioșteanu, referindu-se la modalitatea rapidă și eficientă de foraj care va permite lucrări simultane din ambele direcții.

Comparativ, pe secțiunea A1 Sibiu – Pitești, constructorul PORR lucrează doar de la un singur capăt al tunelurilor, ceea ce impune o metodă mai lentă, cu multiple foraje și puncte de intrare.
„Acolo sunt două tuneluri pentru care este nevoie de foarte multe foraje. Sunt 8 portaluri de intrare în tunel. Se fac lucrări pentru a permite transportul și intrarea utilajelor care vor lucra la foraj”, a adăugat Scrioșteanu.

În ceea ce privește termenul de finalizare, constructorul UMB trebuie să avanseze rapid și cu lucrările conexe, precum cămășuiala și instalațiile, pentru a respecta planul din PNRR. Aceasta va fi prima experiență a UMB în realizarea unui proiect de asemenea amploare, iar progresul lucrărilor este esențial pentru succesul acestuia.

Date tehnice ale tunelurilor A1 Lugoj – Deva:

Secțiunea Margina – Holdea a Autostrăzii A1 va include cel mai lung tunel contractat din România, cu o lungime de 1985 metri pe firul I și 1825 metri pe firul II. Spre deosebire de tunelurile de pe alte loturi ale A1, acestea vor include și un segment central realizat cu tehnologia Cut&Cover, care va permite utilizarea a patru seturi de utilaje pentru foraj simultan.

Aceste tuneluri vor deveni parte integrantă dintr-un proiect de infrastructură de mare amploare, esențial pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi din România și pentru conectarea regiunilor din sudul și vestul țării.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *