Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB accelerează lucrările pe „tronsonul cu urși”

Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB accelerează lucrările pe „tronsonul cu urși”. Grindeanu promite finalizarea în 2026

Peste 500 de muncitori și aproximativ 200 de utilaje sunt mobilizați pe șantierul de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, pe cunoscutul „tronson cu urși” dintre Margina și Holdea, potrivit unei declarații recente a ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Oficialul a vizitat vineri zona de construcție și a estimat că lucrările vor fi finalizate până la jumătatea anului 2026.

„Sunt pe traseul Autostrăzii A1, pe celebrul tronson cu urși. Așa cum vedeți, se lucrează. Sunt peste 500 de muncitori, aproximativ 200 de utilaje. Am toată convingerea că, la jumătatea anului viitor, acest tronson – care e o rușine națională – va fi terminat și în sfârșit vom putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Nădlac până după Sibiu”, a afirmat Grindeanu.

Primul tunel UMB pe A1

Lotul Margina – Holdea, cunoscut pentru dificultățile tehnice și întârzierile majore, include și construcția primului tunel de autostradă realizat de UMB. Tunelul va avea o lungime totală de 2,13 kilometri, cu două galerii unidirecționale, fiecare cu o platformă de 11,25 metri, proiectate pentru a permite circulația în condiții de siguranță și fluiditate.

Contract semnat în 2022, finanțare prin PNRR

Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii lipsă – în lungime de 9,13 kilometri – a fost semnat pe 14 octombrie 2022. Asocierea SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. – SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a câștigat licitația cu o ofertă de 1,83 miliarde de lei (fără TVA). Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Durata contractului este de 45 de luni: 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuție. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.
Legătura continuă între Sibiu și granița cu Ungaria

Finalizarea acestui lot va închide ultima verigă lipsă din Autostrada A1, permițând circulația neîntreruptă de la Sibiu până la granița cu Ungaria, la Nădlac. Este un pas esențial în conectarea eficientă a infrastructurii rutiere românești la rețeaua europeană de transport.

Proiectul are o importanță strategică majoră, fiind așteptat de ani de zile de șoferi, autorități și mediul de afaceri, în condițiile în care actuala rută alternativă implică parcurgerea unui sector sinuos și aglomerat pe DN68A.

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *