Aurel Vlaicu  – 108 ani de la primul zbor cu aeroplanul

S-au scurs 108 ani de la primul zbor cu aeroplanul pe câmpul Cotroceniului și 105 ani de la dispariția Icarului din Carpați. Acum 108 ani a avut loc zborul primului aeroplan românesc, proiectat, construit şi pilotat de Aurel Vlaicu. Zborul a avut loc pe dealul Cotrocenilor din Bucureşti. Aeroplanul, după circa 40 de metri parcurşi pe pământ, s-a ridicat în aer la 3-4 metri de sol, pe o lungime de 50 de metri, după care a coborât uşor.  Comunitatea din localitatea hunedoreană care îi poartă numele a marcat această zi importantă.

Aurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, în Binținți, în județul Hunedoara. Încă de mic, Icarul din Carpați a avut înclinații spre tehnică. În timpul liceului, Aurel Vlaicu a construit diferite mecanisme și modele de planoare. Apoi, a plecat la Viena și Munchen unde a urmat cursurile tehnice superioare. Tot acolo a realizat proiectul primului său avion. În anul 1908 revine în satul său natal și construiesște unul dintre unul dintre primele planoare românești, numit Vlaicu-1909, cu care efectuează mai multe zboruri demonstrative.

Aurel Vlaicu s-a mutat la București în anul 1909 și a fost angajat ca inginer în cadrul Arsenalului Armatei. Timp de un an de zile, Icarul din Carpați a lucrat la construcția aeroplanului “Vlaicu I”. Primele încercări de zbor au fost în data de 16 ikunie 1910, însă, ambele au eșuat.

Ziua de 17 iunie 1910 i-a purtat noroc lui Aurel Vlaicu. Acesta și-a scos din nou aeroplanul pe câmpul de la Cotroceni și, după mai multe încercări, aeroplanul câștigă viteză și, după circa 40 de metri parcurși pe pământ, aparatul de zbor s-a ridicat în aer la 3-4 metri de sol, pe o lungime de 50 de metri, după care a coborât pe sol.

A iubit aparatele de zbor, însă tot acestea i-au luat și viața. Aurel Vlaicu și-a pierdut viața în urma prăbușirii cu avionul Vlaicu II, variantă îmbunătățită a aeroplanului Vlaicu I, lângă Câmpina, la 31 august-13 septembrie 1913, în timp ce încerca să treacă Carpații. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *