Atenție la vipere! Ce trebuie să faceți în cazul în care sunteți mușcați de un șarpe

Pentru că vremea a început să se încălzească din ce în ce mai tare în această perioadă de timp viperele sunt din ce în ce mai active. Ele ies să se încălzească la soare iar din această poate exista riscul interecțiuni cu acestea.

Specialiștii atrag atenția cu privire la faptul că viperele au un venin puternic iar recomandarea ar fi evitarea acestora.

„Viperele ies să se încălzească la soare în această perioadă. Ele se feresc de obicei din calea oamenilor și nu prezintă pericol, dar devin agresive dacă sunt surprinse sau călcate din greșeală. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita întâlnirile nedorite atunci când plecați în drumeție: evitați suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite și cercetați cu atenție locul unde vă așezați; mergeți doar pe trasee montane marcate; evitați zonele cu ierburi înalte. Dacă mergeți prin astfel de zone, folosiți un băț pentru a verifica pământul din față; purtați echipament adecvat; nu mutați lespezi de piatră decât după ce ați verificat locul; informați salvamontiștii de rutele pe care trebuie să mergeți; dacă vedeți un șarpe, nu îl atingeți! Părăsiți zona!”, informează Asociația Montană Carpați.

Mai mult decât atât pecialiștii vin cu o serie de recomandări în cazul în care o persoană a fost mușcată de o viperă.

„Ce trebuie să faceți în cazul în care sunteți mușcați de un șarpe: apelați numărul de urgență 112 sau punctele Salvamont; rămâneți pe loc pentru a nu pune sângele în mișcare; îndepărtați inelele, brățările, ceasurile și alte accesorii, înainte ca zona afectată să se umfle; spălați rana cu apă curată și dezinfectați-o dacă aveți la dispoziție peroxid de hidrogen sau permanganat de potasiu; înfășurați sau comprimați zona mușcăturii, dar fără a utiliza un garou. Ce nu trebuie să faceți în cazul mușcăturii de viperă: nu dezinfectați cu alcool sau cu produse care conțin alcool; nu strângeți rana și nu aspirați veninul; nu consumați alcool; nu faceți efort”, mai spun reprezentanții Asociației Montană Carpați.

 

Monika BACIU

foto: facebook Asociația Montană Carpați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *