Astăzi, coaliția PSD-ALDE te poate condamna la faliment!
Să tot fii investitor în România roșie! Dacă ești, astăzi ai motive să stai cu sufletul la gură. Coaliția PSD-ALDE se întâlnește să ia o hotărâre care ar putea schimba tot sistemul fiscal în România. Cel puțin așa a anunțat Dragnea. Nici ei nu mai știu ce vor să facă! Așa, de la o zi la alta, chiar de la o oră la alta, declarațiile oficialilor se schimbă! Mai mult decât atât: Tudose spune una la Bruxelles, Dragnea spune cu totul altceva, în același timp, la București! Impozitul pe cifra de afaceri, ultima găselniță în „țopăiala” fiscală a PSD, ține oamenii de afaceri sub presiune și în expectativă. Ei au suspendat planurile de a investi, au redus capacitățile de producție și stau cu banii în așteptare. O fi de bine? Sau o fi de rău? Se întreabă fiecare…
Cei mai mulți agenți economici nu dispun de structuri proprii de analiză economică, specializate să facă scenarii. Ei împart munca unui contabil, împreună cu mai mulți „fârtați” într-ale activității antreprenoriale. Uneori, grupul micilor agenți economici deserviți de același profesionist numără chiar și zeci de membri. Contabilul lucrează în condiții part-time, este remunerat de către fiecare dintre clienți pe măsura timpului și interesului alocat.
În general, sarcina contabilului, convenită împreună cu administratorul, este doar aceea de a ridica lunar documentele contabile și de a întocmi ceea ce, în limbaj contabil, se numește” închidere lunară” și/sau anuală, cu raportările obligatorii și calculul sarcinilor fiscale de plată. Atât!
Asistența juridică se asigură într-un regim chiar mai sumar decât cea contabilă. Patronul se adresează unui avocat când vine “beleaua”, cam în același fel în care, noi, românii, mergem la medic, doar atunci când doare. Puține sunt firmele care plătesc asistență juridică permanentă, iar pe cele care au jurist propriu le numeri pe degete. Banii firmelor sunt puțini, celor mai mulți le este greu să plătească. Pe de altă parte, mulți patroni români n-au ajuns la a înțelege că prevenția economică și juridică este mai ieftină decăt „tratamentul”. Nici activitatea în structuri asociative nu le pare atractivă. Doar 23% dintre companiile înregistrate în România activează într-o asociație patronală.
În aceste condiții, în lipsa unor consilieri operative, cu scopul unor replieri rapide, răspunsul de adaptare a IMM-urilor la șocurile legislative este foarte lent. Doar managementul propriu al celui ce și-a investit banii, determinat de pregătirea lui, de inspirație și de ajutorul dat de Dumnezeu, poate sta între firmă și faliment. Predictibilitatea politicilor economice este vitală!
În ceea ce privește marii investitori, societățile pe acțiuni, lipsa de predictibilitate generează, de asemenea, probleme grave: planuri de afaceri anulate, dificultăți în raportările către acționari care, mai ales când sunt cetățeni ai unor țări predictibile legislativ, înțeleg cu dificultate diferențele între bugetele de venituri și cheltuieli și execuția lor. Sistarea afacerilor în zone instabile este soluția pe care acționarii o adoptă adesea.
Totul se răsfrânge, dureros, asupra angajaților, asupra capacității tării de a plăti pensii și ajutoare celor, cu adevărat, aflați în nevoie. Situația creată este de felul ”Scapă cine poate!”
…știre în curs de actualizare
Eleonora-Carmen HĂRĂU