Asociația Oameni și Fapte pentru ajutorarea semenilor aflați la nevoie
Drama unor oameni care mor nevinovați la granițele României sau a celor care aleg să fugă din calea războiului și o îmbrățișare caldă și plină de recunoștință din partea unor refugiați sunt motivele pentru care în județul Hunedoara a luat ființă Asociația Oameni și Fapte.
„Credem în puterea cuvintelor, dar faptele vorbesc întotdeauna mai tare. Oricât ne-ar plăcea cuvintele, trebuie să recunoaștem că ceea ce ne hrăneşte sufletul cu adevărat, sunt faptele. De aceea suntem astăzi aici și vă spunem și povestea noastră. Când am decis să punem bazele Asociației Oameni și Fapte, ne-au servit drept motivații dorința de a face bine comunității în care trăim și nevoia de a forma în jurul nostru o comunitate implicată, alături de care să promovăm principiile după care noi alegem zi de zi să trăim – curaj şi responsabilitate socială. Binele este universal și atunci când alegi să îl faci, depășește granițele sociale, lingvistice și culturale. De ce? Pentru ca nu este alimentat de niciuna dintre aceste bariere. Când cuvântul război, a devenit realitate pentru vecinii noştri ucrainieni, răspunsul nostru a venit prompt ca de fiecare dată. În prima fază, ne-am mobilizat resursele și am organizat un prim transport de medicamente de uz intraspitalicesc către spitalul municipal din Brovary – zona Kiev. De asemenea, am facilitat resursele necesare pentru a oferi refugiaților transport, acomodare, alimente, asistență juridică și suport logistic altor organizații și asociații partenere. Însă misiunea noastră nu s-a oprit aici. Odată cu amplificarea conflictului, situația din acea zonă a devenit tot mai instabilă și nevoile oamenilor au devenit tot mai complexe”, spune Daniel Macovei, unul dintre fondatorii asociației.
Drama trăită de semenii din Ucraina i-a marcat profund pe grupul de voluntari. O parte din 200 de copii din orașul Brovary au fost strămutați din calea rachetelor și a războiului, dar voluntari vor face tot ce e cu putință ca să îi salveze pe toți.
„Fiind într-un dialog continuu cu reprezentanții locali ai orașului Brovary, aceștia ne-au cerut ajutorul într-o nouă situație delicată care de această dată implica copii suferinzi de boli cronice, ce nu pot beneficia de tratamentele și condițiile necesare administrării acestora, având în vedere contextul dat. Mergând personal la întâlnirea cu oficialitățile locale din oraşul Brovary, Ucraina, am analizat și conturat planul de acțiune pentru realizarea acestui proiect care implică asigurarea transportului și transferului a aproximativ 200 de copii, împreună cu aparținătorii acestora. Proiectul este unul amplu și se va derula în mai multe etape, pe o perioadă de câteva luni, timp în care pe lângă copiii ce vor beneficia de tratamentele recurente de care au nevoie, familiilor acestora li se vor asigura deopotrivă, acomodare, asistență juridica, transport intern”, mai spune Daniel Macovei.
Comunitate mobilizată
O întreagă comunitate s-a mobilizat pentru a veni în sprijinul refugiaților. Mână de la mână, din donații fiecare a contribuit cu câte ceva.
„Efortul necesar organizării acestei acțiuni umanitare ample, implică angrenarea unor resurse umane, financiare și de timp imense. Aceste fapte nu ar fi fost posibile fără nişte oameni care s-au alăturat pe termen lung cauzei: Asociațiile Christ Church Cranbrook și Samaritas cu origini din USA. Cu implicarea lor activă și curajul colegului nostru Daniel Macovei, motorul acestei acțiuni, deja ne culegem roadele faptelor noastre: primul transport de copii realizat cu succes, în condiții de siguranță. Un număr de 15 copii alături de familiile lor, au ajuns în România și urmează să fie repartizați în funcție de starea și nevoile acestora, în unități spitalicești echipate corespunzător. Sărbătorim victoria aceasta prin şi mai multă determinare de a face bine. Lăsând la o parte toate rapoartele oficiale şi limbajul pompos, vă spunem sincer că suntem nişte oameni simpli, pregătiți să rezolve nevoi complexe. Nişte tineri proveniți din Certeju de Sus, o comună mică din județul Hunedoara, care au realizat că oamenii împreună pot mişca lucrurile înspre bine. Conştientizarea asta ne-a oferit o forță incredibă, prin care, cu ajutorul puterii exemplului, reuşim să facem cool implicarea socială. Ne creăm singuri binele pe care vrem să îl vedem în lume”, mai spune fondatorul asociației.