Artista ”multitasking” a scenei hunedorene

Cântăreață, actriță, ursitoare și bufon pe cererile de nișă, Roxana Olşanschi cultivă emoția artistică din cele mai neașteptate ipostaze.

Actrița în rolul uneia din ursitoare

Ce înseamnă personalitate multiplă pentru scenă? Subiectul vizează acea aptitudine de disociere a personalității pe care actorii o trăiesc atunci când își intră în rol. Cu cât alter-ego-ul de pe scenă e mai departe de ego-ul din viața reală, cu atât doza de versatilitate cerută actorului e mai mare pentru ca rezultatul să se numească artă. Talentul triază. Unii actori nu joacă decât juni primi. Alții nu pot fi clovni decât din greșeală. O parte din actori sunt pe viață doar personaje negative, unii duc doar tava, în timp ce alții nu pot cânta nici măcar gama DO major.

Sunt însă „actori cameleon” care au harul de a promova cu succes specii artistice situate în părți diametral opuse ale repertoriului. Una din aceste figuri ale scenei este Roxana Olşanschi. De la zeci de personaje diferite jucate în piese de teatru pe tot felul de scene,  trecând la statutul magic de ursitoare,  pentru ca în răstimpuri să dea viață unui haios costum de clovn, artista nu a uitat să se semneze în cariera ei și ca solistă pe un album de colinde.

Vocea și o ureche muzicală absolută i-a adus succes și ca solistă

Ce înseamnă ureche muzicală absolută

Recomandată de urechea muzicală, Roxana Olşanschi spune că a ajuns pe scenă datorită urechii sale muzicale ieșite din comun. „În 1993, Teatrul de Estradă din Deva căuta un solist vocal. Juriul, am aflat pe urmă, a fost convins să mă angajeze de performanțele urechii mele muzicale. Am o ureche muzicală ieșită din comun, aproape de urechea muzicală absolută. Adică atunci când ascult o melodie, pot citi linia melodică până aproape la nivel de notă muzicală”, spune solista. Roxana a cântat pe scena Teatrului din Deva, iar în perioada anilor ‘90 a onorat şi programul artistic al mai multor restaurante din oraș. Solista are un repertoriu format din peste 200 de șlagăre ale anilor ’70-’80. Nu cântă manele şi are slăbiciune doar pentru o singură piesă populară. „Îmi place «Trandafir de la Moldova»”, spune solista.

Practic, Roxana Olşanschi a devenit actriţă cântând. „Teatrul de Estradă a fost și o școală de actorie pentru mine. În timp, am început să primesc roluri în musicaluri, după care am fost adoptată și în echipa de actori, unde am jucat ani buni, zeci de roluri”, spune actriţa.

În rolul clovnului Burti-Plici

Cum e să fii Burti-Plici?

„Burti –Plici” este numele clovnului „încarnat” de Roxana Olşanschi. „Rolul bufonului este poate cel mai riscant din lume. Dacă ești ridicol, copiii-spectatori te vor lua în balon urgent, pierzi controlul și riști ca publicul să râdă de tine, nu de personaj. Rolul de clovn este, după părerea mea, un rol-școală, care îi învață pe cei care vor să învețe meseria de actor ce înseamnă să cucerești un public cu adevărat greu de cucerit”, spune artista.

Roxana Olșanschi spune că a avut o perioadă în carieră în care timp de trei ani a cântat seară de seară în fostul restaurant Lido. ”Programul meu era fix şi cuprindea interpretarea a două melodii. Eram plătită cu 2.000 de lei pe seară. Bani frumoși în anii ’90”, își amintește actrița. Nu a dat niciodată chix pe scenă deși mărturisește că înainte de spectacole, câteodată, visează cum ar fi ca asta să se întâmple. Pentru că, în lumea artistică, gestiunea stresului face întotdeauna parte din fișa postului.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Sursă FOTO: FACEBOOK, Roxana Olșanchi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *